Art Update Documenta Kassel en Skulptur Projekte Münster

Wat direct na de oorlog werd opgezet als een kunstmanifestatie voor dialoog, vrijheid en democratie, groeide uit tot ‘s werelds belangrijkste overzichtstentoonstelling van actuele kunst. Iedere vijf jaar kon de bezoeker in Kassel terecht voor een groots opgezette update van alles wat nieuw en opwindend was.
Ging het in eerste aanleg vooral om moderne westerse kunst, in de eenentwintigste eeuw geldt de Documenta als hét podium van wereldkunst. Nergens anders komen zoveel grote namen samen, nergens anders wordt meer werk gemaakt van de uitwisseling van ideeën en zienswijzen.
Met de Pool Adam Szymczyk als artistiek leider belooft de editie van 2017 een tentoonstelling te worden waarin de grote thema’s van nu – van de Eurocrisis tot Syrië en van Poetin tot Trump – aanleiding zijn om de plaats en functie van kunst radicaal nieuw te doordenken.

Begonnen in 1977 en nu pas aan aan zijn vijfde editie toe: Skulptur Projekte in Münster is een baken van rust en kwaliteit. Waar andere grote events als de Documenta en de Biënnale in een beladen politieke en commerciële context opereren, blijft Münster alleen al door zijn trage programmering van alle hektiek en strijd gevrijwaard. Wat niet wegneemt dat de tentoonstelling te boek staat als een van de grootste en belangrijkste ter wereld.
Een reputatie die vooral te danken is aan de kwaliteit. Donald Judd, Joseph Beuys, Jeff Koons en Thomas Schütte schiepen speciaal voor de tentoonstelling werken die als hoogtepunten van hun oeuvre gelden. Wie er ooit geweest is zal ze zich herinneren, Petting Zoo van Mike Kelley, of Rebecca Horns Concert in Reverse, kunstwerken van een zeldzame intensiteit en diepgang.
Wat het deze keer zal worden is nog niet bekend. Feit is dat het ook nu weer om de allerhoogste kwaliteit zal gaan.

dubbele lezing, entree  € 35,-

De lezingen worden nog gegeven in:

– Van Abbemuseum, Eindhoven
– MMKA, Arnhem*
– Museum De Pont, Tilburg*
– Natlab, Eindhoven**

*) deelname aan deze lezingen houdt ook een bezoek aan het museum in; de entree is gratis voor museumkaarthouders.
**) inschrijven voor de lezingen bij Natlab kan alleen via deze link

  • Museum De Pont
  • Wilhelminapark 1
  • Tilburg
  • zondag 11.00-13.00 en 14.00-16.00 uur
  • 23.07.2017
  • Prijs: € 35,00
  • Lesmateriaal: behandelde tekst en beelden worden toegestuurd via WeTransfer
  • Code: 17VL03 D&E