Art Update


Abercrombie & Fitch

Gedrieën kijken ze in de lens van de polaroidcamera waarmee een vriendelijke assistente het moment vastlegt. De twee vriendinnen zijn net de hal van de winkel binnengestapt en zullen het resultaat van de instant shoot meteen kunnen bewonderen en meenemen. Aan de ingang zijn ze al verwelkomd door twee identiek geklede, knappe jongens die alle bezoekers op een hartelijk “ hi guys” trakteren. Een groet die op elke verdieping wordt herhaald door jonge danseressen die bovenaan de trap op een lichtgevende vloer onafgebroken op de muziek bewegen. Wie niet beter weet, waant zich in een nachtclub. Buiten worden de voorbijgangers gelokt met een wolk parfum die vanuit de winkel ver over het trottoir wordt geblazen. Dezelfde zoete, kruidige geur die aan alles waar Abercombie & Fitch op staat kleeft: de winkel, de kleren, de papieren tassen. 

Wat ook overal terugkeert zijn grote zwart-witfoto’s van halfgeklede modellen. Stuk voor stuk in een voortdurende staat van opwinding en allemaal net zo begeerlijk en mooi als de jongen waarmee de meisjes op de foto gaan. Diens perfect gevormde, volledig geëpileerde lichaam is verdubbeld in de foto erachter. De hand half in de broek maakt het beeld compleet.

En dan de meisjes. Hoe oud zouden ze zijn? Veertien, vijftien? Nog maar net van de beugel bevrijd en bezig met de eerste stappen in de grote wereld staan ze er wat onhandig bij. Niettemin maken ze de indruk heel goed te weten waar ze mee bezig zijn. En geloof maar niet dat ze hier zomaar terecht gekomen zijn, binnenkomend stapten ze meteen op hun doel af. De generatie van de jaren negentig is de eerste die groot geworden is met internet. In een wereld van onbeperkte informatie en met een oneindig gevarieerd aanbod. Natuurlijk is dit een illusie, maar dromen kan geen kwaad en je kunt toch ook een andere winkel en een ander spel kiezen? 

De mensen van Abercrombie & Fitch kun je moeilijk wat verwijten. Ja, dat ze weinig fantasie hebben bijvoorbeeld en dat hun strategie wel erg eendimensionaal is, maar niet dat ze hun klanten misleiden, integendeel zou ik zeggen. In een wereld waarin de waarheid als een illusie is ontmaskerd, is de illusie de enige waarheid. Voor jonge mensen heel gewoon. Nu nog even wachten op een Abercrombie & Fitch voor volwassenen.