Art Update


Afscheid van het hertje

 

Na bijna vier jaar trouwe dienst maakt het hertje plaats voor een nieuw beeldmerk. Het kussen, de hand met de microfoon, het gouden horloge en dan het kwieke beestje zelf. De perfecte verbeelding van wat Art Update wil zijn: een podium waar hedendaagse kunst tot spreken wordt gebracht. Het hertje is niets anders dan de kunst zelf die vanaf zijn pluche zetel in opdracht van de tijd de vragen van het publiek beantwoordt.

Vanwaar dit afscheid? Omdat alles zijn tijd heeft en de wereld in de afgelopen paar jaar grote veranderingen heeft doorgemaakt. Krista van der Niet ontwierp het beeldmerk nog vóór de financiële en politieke crisis. Toen we nog onwetend waren van wat die met ons zou doen en hoe die onze blik op de wereld nieuw zou inkleuren. Van de grote twijfels en de daaruit voortkomende behoefte aan een nieuwe inspiratie en vooral ook een nieuw moreel elan.

Je zou het ook zó kunnen zeggen: het hertje is inmiddels teveel de wereld van de beeldcultuur, toen we nog in de ban waren van de nieuwe media en het consumentisme. Een beetje te postmodern ook. Waar we nu naar zoeken is een nieuwe vorm van activisme. Van geïnspireerd en praktisch handelen, niet gebaseerd op ideologie maar op het gedeelde besef dat oplossingen alleen vanuit betrokkenheid bij het leven zelf mogelijk zijn. Een existentieel activisme, zoiets.

Het nieuwe gezicht van Art Update is van de hand van Mads Freund Brunse, een jong Deense ontwerper die in Lausanne woont en veel in Nederland werkt. Het vertrekpunt van het ontwerp is tweeledig: aan de ene kant is er het concept van het magazine en aan de andere kant dat van de actiekrant. Ergens daartussenin moet het gebeuren.

Overigens, werk van Krista van der Niet is op dit moment te zien in FOAM in Amsterdam op de tentoonstelling Still/Life – Contemporary Dutch Photography.