Art Update


Art Rotterdam 2014

Alleen al vanwege het nieuwe onderkomen is Art Rotterdam een must. De Van Nellefabriek van Brinkman en Van der Vlugt, dé icoon van het Nieuwe Bouwen in Nederland, ook internationaal gezien van eenzame klasse. Hoe het in de ruimte ligt, licht en robuust tegelijk, het spel van de lijnen en de materialen, ronduit superieur.
Art Rotterdam is in één klap van een andere orde geworden. Een geweldig nieuw uithangbord voor de stad. Niet voor niets ontstaat rond de show een steeds uitgebreider programma van collateral events. Boijmans, Witte de With, het Fotomuseum, ze doen allemaal mee. En dan is er ook nog de parallel aan de beurs geprogrammeerde Raw Art. Een gratis shuttle bus zorgt voor vervoer.
Wat de show zelf betreft: het blijft typisch een kunstbeurs met alles wat daar bij hoort. Of je nou in Basel. in Londen of in Rotterdam komt, het draait allemaal om handel. Niets mis mee, maar wel iets dat je moet meenemen. Hoe verleid je de koper? Ook in het warenhuis van de kunst wordt daarvoor alles uit de kast getrokken, zeker nu. Het aanbod is gigantisch, het gemiddelde niveau wordt steeds hoger, maar de kopers zijn nog altijd schuw.
Geen tijd van vernieuwing of experiment dus. Of van investeren in nieuw talent. Wat je vooral voelt en ziet is: consolideren, proberen te overleven. Waar je in betere tijden nogal wat stands had die speciaal rond één thema of één kunstenaar waren ingericht, zie je nu vooral bredere presentaties van de gevestigde namen. Wat niet wegneemt dat er nog heel wat te ontdekken valt. Veel jonge kunstenaars zoeken wel degelijk nieuwe wegen. Niet met spectaculair werk, vaak wel getuigend van een grote betrokkenheid en intensiteit.
Een paar tips: Ilona Sagar, Rehana Zaman and Toril Johannessen bij het Londense Tenderpixel Chaim van Luit en Emma van der Put bij Tegenboschvanvreden, Katja Mater bij Martin van Zomeren.
Nog even over Raw Art. Ooit opgezet als een goedkoop en rebels alternatief voor het main event, heeft het zich inmiddels ontwikkeld tot een soort Art Rotterdam Light. Een beurs met kunst voor elk wat wils, als alternatief voor het serieuzere werk op de hoofdbeurs. Jammer wel, raw is een beetje slick geworden, maar ook dat zal alles met onze tijd te maken hebben.

Art Rotterdam, Van Nellefabriek, Rotterdam, nog t/m aanstaande zondag