Art Update


Arttube

Alle kanttekeningen ten spijt, Elixer, het ‘video-organisme’ van Pipilotti Rist in Museum Boymans was zonder meer een van de grote events van vorig jaar. Al was het maar vanwege de spectaculaire presentatie. Ondergedompeld in een oneindige stroom van intense beelden werd de toeschouwer terug naar de baarmoeder gevoerd. Een psychedelische trip maar dan zonder pilletjes ( zie ook Chillen met Pipilotti).

The Making of Elixer

Wie meer wil weten van wat er bij een dergelijke sophisticated presentatie komt kijken, kan terecht op Arttube,  het videokanaal van Museum Boymans dat vanaf het afgelopen najaar in de lucht is. Hier vind je naast The Making of Elixer inmiddels enkele tientallen films over kunst en design. Allemaal in hoge kwaliteit en samengebracht in een fraaie en goed toegankelijke site.

Een echt online-museum zal nog wel even op zich laten wachten. Ook Arttube is nog niet als virtuele omgeving gedacht, wat niet weg neemt dat het laat zien dat de grote musea inmiddels de uitdagingen van de nieuwe media niet meer uit de weg gaan. Op dit gebied gaat er in korte tijd nog heel veel gebeuren, zeker weten. Ook het nieuwe Stedelijk heeft grootse plannen. We zijn benieuwd.

uit: Salvador Dali-tentoonstelling 1970

Arttube is er in elk geval al. En wie nog eens wil zien wat er in veertig jaar tijd veranderd is kan terecht bij de film die in 1970 gemaakt werd van de opening van de Dali-tentoonstelling. De wereld deels nog in zwart-wit, de kunst nog op Olympische hoogten en dat alles op plechtige toon besproken in de stijl van het Polygoon-journaal. Prachtig!