Art Update


Augenspiel

Vertrouw op uw ogen en laat de woorden even voor wat ze zijn, houdt Alexander van Grevenstein ons voor als we de collectie-opstelling van het Bonnefantenmuseum betreden. Augenspiel is de titel van de presentatie.

De hele eerste verdieping is ingericht met een afwisseling van oude, moderne en hedendaagse kunst. Een zaal met middeleeuwse kruisbeelden wordt gevolgd door een met papierwerken van Sol LeWitt, op de schilderijen van René Daniëls volgt een hele reeks Nederlandse landschappen uit de zestiende eeuw.

Informatie ontbreekt, althans op zaal. Wel is er een gidsje met beschrijvingen, maar wie de daarin verwoorde aanwijzingen volgt laat dat dus verder op zak en vertrouwt op zijn ogen.

Een verfrissende ervaring. Even wennen, daar niet van. Het is als reizen zonder kaart. Zonder te weten waar je bent. Er is geen richting of doel, alleen maar een willekeurige opeenvolging van indrukken. Maar, inderdaad, wat doet het ertoe of een werk uit de zestiende of de twintigste eeuw komt? Wie de maker is of wat het precies voorstelt. Dit is kunst! Het gaat erom wat het op het netvlies of in het gemoed teweeg brengt. Wat wij er nú mee kunnen.

Het ontbreken van een keurslijf heeft ook de inrichters geïnspireerd. Dat er in verhouding wat veel middeleeuwse kunst getoond wordt, och ja, we zijn in Maastricht en het is het jaar van de Heiligdomsvaart zullen we maar zeggen. Maar verder? Niets dan lof. Een lange opeenvolging van fraaie opstellingen met vaak verrassende afwisselingen van sfeer, perspectief en thema.

Eentje sprong er wat mij betreft uit: de zaal met de werken van Luciano Fabro. Alleen al vanwege de samenspraak van ruimte en kunst.

Om te beginnen de klassieke museumarchitectuur van Aldo Rossi met haar heldere licht en orde. Dan op de achterwand de grote tekeningen die Fabro maakte naar de gevel van Palladio’s Redentorekerk in Venetië. En in het centrum, van dezelfde kunstenaar, het prachtige Prometheus: acht marmeren sokkels/zuilen met landmeetstokken- en latten verenigd tot een universeel beeld van de ordenende geest.

Eerst kijken, het denken komt vanzelf.

Augenspiel, Bonnefantenmuseum Maastricht, tot 31 december