Art Update


Big Air Package

Het probleem met het werk van Christo is een beetje dat het zó overdonderend is dat je moeilijk niet onder de indruk kunt zijn. Alleen al de schaal, alsof de goden zelf aan het werk zijn.
Voor Big Air Package in de Gasometer van Oberhausen geldt dit ook. Je komt binnen in een bijna 100 meter hoge witte ballon die, van boven aangelicht, werkt als een halftransparante, oneindig hoge koepel. Een kathedraal maar dan zonder steen, alleen maar licht en ruimte. Alles om je heen is wit en onbegrensd. Kussens op de grond nodigen uit om liggend weg te zeilen in de oneindigheid. Wat je dus ook doet.

Spektakelkunst die op het randje zweeft maar die wél werkt. Als je de kans hebt: zeker doen!
Dat het aan de goede kant blijft is zeker ook te danken aan de omgeving en de behuizing.
De reis naar Oberhausen voert dwars door het apocalyptische landschap van het Ruhrgebied. Hoe vaak je er ook bent geweest, iedere keer is het toch weer een lichte shock. Dit bestaat dus echt! Een planeet op zich, nergens mee te vergelijken, rauw, ongenaakbaar en fascinerend.
Al op kilometers afstand zie je de Gasometer liggen. Een gigantische metalen cilinder, door mensenhanden gebouwd maar zich niettemin onttrekkend aan elke voorstelling. Hoe dichter je het nadert hoe meer je ervan in de ban raakt. Superieure ingenieurskunst van de jaren twintig, een van de toppers van het industriële erfgoed van Duitsland. Het product van zuiver technisch denken, een met zijn functie en wars van ieder vertoon. Precies het tegenwicht dat de kunstenaar nodig had om helemaal los te kunnen gaan.
Op de site van de kunstenaar vind je alle relevante verdere informatie.

Christo, Big Air Package, Gasometer, Oberhausen, tot 30 december 2013