Art Update


Bill Culbert

 

De kunstenaar is de tachtig al gepasseerd, heeft al een grote carrière achter de rug maar had mijn weg nog nooit gekruist. Wat natuurlijk niks wil zeggen.
Even wat cijfers: de Nederlandse kunst maakt zo’n 2% van de wereldproductie uit. Ik schat dat we zo’n 50 kunstenaars hebben die relevant hedendaags werk produceren en daarmee hun brood verdienen. Omgerekend betekent dat zo’n 2500 wereldwijd. Allemaal kunstenaars die je ook op grote evenementen als de Biënnale of de Documenta kunt tegenkomen. Nog een getal: op de Biënnale van dit jaar zijn zijn er alleen al uit China zo’n 350 kunstenaars present. Ai Weiwei kennen we, en misschien nog twee of drie andere namen. Maar verder?
Bill Culbert dus. Uit Nieuw-Zeeland. Goede kunstenaar, iemand die zijn vak verstaat. TL-licht is zijn belangrijkste materiaal. Hij combineert het met gebruiksvoorwerpen als kasten, tafels en stoelen. Wat verassend sterk en helder werk oplevert. Heel simpel ook.
Zoals de kast met de drie armaturen dwars er doorheen. Een beetje té simpel misschien, maar toch ook heel scherp. Maar daarvoor moet je het wel even de kans geven. Dit is licht ontdaan van alle poespas, van alle mystiek gewauwel. Alleen al die armaturen! Licht dat zo dingachtig mogelijk is gemaakt, maar dat wel nog steeds licht is. Nog nooit zo naar gekeken eigenlijk. Heel mooi is ook dit: zoals het licht van de TL-buis de kast ‘opent’ zo doet de spiegel dat ook.

De vloersculptuur van TL-buizen en plastic flacons mag er ook zijn. Hier schept Culbert een fraai rijm met het water buiten. Met de schittering op de golven maar ook de rotzooi die er in drijft. En zoals het water tegen de huizen klotst zo doet licht van de sculptuur dat met de bakstenen trap erachter.

Aan het plafond in de gang stoeien TL-buizen met kleurige jaren-zestig-stoelen. Hier neemt het zuiver visuele spel de waarneming zó stevig in de greep dat elke relatie met de werkelijkheid wordt verbroken. Dat terwijl het wel gewoon stoelen en TL-buizen blijven die daar door de lucht tuimelen.

Biënnale van Venetië, Paviljoen van Nieuw Zeeland, nog tot 27 november!