Art Update


Chaim van Luit

‘De eerste museale solo van een jong talent’ klinkt het een beetje ronkend in het persbericht. Nou ja, één zaal met recent werk dus. Geen punt verder, wel een heel mooie zaal, dat zeker.
Voor wie nog niet naar de grote tentoonstelling van Navid Nuur is geweest (zie ook LUBE LOVE), is de presentatie van Chaim van Luit (Heerlen, 1985), een reden te meer om naar Maastricht af te reizen. Alleen al het werk met het groene pigment!
Op een video is te zien hoe de kunstenaar verf van een muur schraapt, het poeder opvangt en in een pot doet. Het andere deel van het kunstwerk is een groene muurschildering opgebouwd uit brede transparante penseelstreken.
De verbinding is makkelijk gelegd: het groene poeder op de video is het pigment voor de verf van de schildering. Een eenvoudig en helder gegeven dat meteen ook een diepere betekenis suggereert. Immers, wat in de video gebeurt áchter het beeldvlak, wordt in de schildering beantwoord met wat óp het muurvlak verschijnt. Wat in tijd en ruimte veraf is wordt rechtstreeks verbonden met het hier en nu. Het ongrijpbare illusionisme van de videobeelden gaat over in de concrete realiteit van de met de hand opgebrachte penseelstreken.
Meer nog dan een constructie op zichzelf is het werk de neerslag van een persoonlijke zoektocht. Pas als je je verplaatst in het verhaal erachter worden de beelden die erin besloten liggen in hun volle rijkdom zichtbaar.

 

Dat de video is opgenomen in een Duitse bunker uit de Tweede Wereldoorlog. Dat deze niet ver ligt van de plaats waar de ouders van de kunstenaar een vakantiehuisje hebben. De Joodse achtergrond van de familie, het zijn een voor een gegevens die de betekenis van het werk verder verdiepen.
Met de groene kleur als camouflage loste de bunker op in de omringende natuur. Volledig ingedroogd en verweerd liet de verf zich zeventig jaar later makkelijk verwijderen en tot pigment verwerken. Met de muurschildering die hij er vervolgens mee maakt, brengt de kunstenaar de geschiedenis tot leven. Letterlijk door er water aan toe te voegen. Heel mooi.

Chaim van Luit, Third Rail, Bonnefantenmuseum Maastricht, tot 19 januari