
Indringend en provocerend, maar vooral ook geestrijk. Het werk van Christoph Schlingensief laat niemand onberoerd. Dit is kunst die er diep insnijdt, waar je niet aan kan ontsnappen en die tot stellingname dwingt.
Maar in welk debat dan eigenlijk? En wat zijn hier de regels? Je komt terecht in een werkelijkheid waarin alle waarden, alle zekerheden zijn losgelaten. Je bent helemaal aan jezelf overgeleverd en tegelijkertijd sta je voor de meest verontrustende beelden van een wereld in een diepe crisis.

Wie vorig jaar op de Biënnale van de partij was kent het werk al. Schlingensief was het jaar daarvoor overleden en de grote centrale hal van het Duitse Paviljoen was ingericht als een kerk. De presentatie was een even bijzondere als indrukwekkende mix van een eredienst en een tentoonstelling.
GERMANIA op de gevel had plaats gemaakt voor EGOMANIA. Helemaal in de geest van de kunstenaar die in alles wat hij deed mateloos was. En daarbij, naar het schijnt, ook een gelovig katholiek. Wat wellicht zijn fascinatie voor de bedwelmende macht van het beeld verklaart.
Fear at the Core of Things is de titel van de tentoonstelling in het BAK Utrecht. Nou ja tentoonstelling, noem het liever een spookhuis of een themapark. Niet altijd even makkelijk, maar erg goed en ook ronduit aangrijpend. En alleen al vanwege Ausländer raus een must voor iedereen die wil ervaren wat de bijdrage van kunst in onze roerige tijd kan zijn.
Fear at the Core of Things, BAK Utrecht, tot 29 april