Art Update


Closed for installation

De wanden staan er al en wachten alleen nog op een sausje. In het midden van de ruimte een imposant volume van fraaie houten kisten met daarop in grote letters AIA PRODUCTIONS S.CALLE. Het bordje Closed for installation voegt samen met het wit-rode lint het zijne toe aan de illusie. Zo laten en afblijven zou je zeggen, sterker kan het nooit meer worden.

Kunst als verpakt leven, dat is precies wat het werk van Sophie Calle behelst. Al ruim vijfentwintig jaar bouwt de Française aan een oeuvre waarvan haar eigen leven, met alles wat erbij hoort aan dromen en verlangens, aan drama en misverstanden, het materiaal levert.

Prenez soin de vous is de titel van de grote installatie uit 2007 die het hart zal vormen van de tentoonstelling. Het vertrekpunt van het werk is de email waarmee Sophie’s geliefde de relatie verbrak; de laatste zin leverde de titel: zorg goed voor jezelf. De kunstenaar neemt deze woorden ter harte door de tekst van de brief door te sturen naar zo’n honderd vrouwen – een arts, een danseres, maar ook haar moeder – met de vraag er commentaar op te leveren, hem te analyseren, te verwerken. Het resultaat is een kunstwerk waarin diep wordt ingegaan op een persoonlijk onderwerp, maar dat tegelijkertijd een betekenis krijgt die ver uitstijgt boven de particuliere aanleiding.

Sophie Calle

Wie zich door een werk als dit laat meevoeren komt terecht in een consequent vormgegeven en intrigerende wereld waarin alles echt en bedacht tegelijk is. In de spiegel die Sophie Calle ons voorhoudt is er geen onderscheid meer tussen leven en kunst. Iedereen leeft in zijn zelfgeschapen werkelijkheid.

Fascinerend en irritant, gekunsteld en narcistisch maar ook poëtisch, geestrijk en van een grote beeldende kracht, het werk van Sophie Calle is het allemaal. Hoe dan ook kunst die er toe doet van een van de iconen van nu. Talking to Strangers is de titel van de tentoonstelling. Tot 16 mei in Museum De Pont in Tilburg. Zaterdag a.s. om 15.00 is de opening. Tot dan!