Art Update


Corinne Wasmuht

 

Corinne Wasmuht, Bibliotheque CDG BSL, 2011, detail

Sociale interactie brengt verandering met zich mee. Voortdurend. Bij iedere stap die je in het leven zet, bij iedere ontmoeting doe je nieuwe ervaringen op, leer je nieuw aspecten kennen, van jezelf en de wereld om je heen. Je zou het ook zo kunnen zeggen: bij iedere interactie vindt uitwisseling of verschuiving van informatie plaats.
Onze globale netwerkwereld wordt gekenmerkt door een gigantische circulatie van informatie. Én van beelden. Niemand kan deze overzien of controleren.
De schilderijen van Corinne Wasmuht zijn een poging om voelbaar en zichtbaar te maken hoe dit werkt. Hoe het is om te leven in een dichtbevolkte wereld die voortdurend in beweging is, die ons aan een overload aan beelden en informatie blootstelt en die tegelijkertijd kil en afstandelijk blijft.

Corinne Wasmuht, Bibliotheque CDG BSL, 2011

In de laatste Parkett wijdt Christina Végh een verhelderend artikel aan het werk van de Duitse schilder.
Corinne Wasmuht maakt grote panelen waarop ze zich helemaal uitleeft – 3 x 4 meter is heel gewoon. Visueel spektakel van de bovenste plank, met grote virtuositeit uitgevoerd in olieverf.
Haar werk was wel te zien op de laatste Biënnale maar is typisch het soort kunst dat op de Documenta in Kassel ontbreekt. ‘s Werelds belangrijkste manifestatie van hedendaagse kunst – nog maar tot 16 september! – neemt een duidelijke positie in. Vóór engagement, vóór onderzoek en experiment maar tegen entertainment en commercie. Kunst is een serieuze zaak en show-evenementen zijn er al meer dan genoeg.
Corinne Wasmuht levert te veel spektakel, niet geschikt voor de Documenta alleen al omdat ze te zeer met de wereld van het grote geld is verbonden. Heel jammer, want daardoor ontstaat partijvorming langs lijnen die veel  met politiek maar niets met met kunst van doen hebben.
Christina Végh legt uit hoe Corinne Wasmuht je met nieuwe ogen leert kijken en je ook nog eens de wereld beter leert begrijpen. Politiek staat hier buiten en dat is maar goed ook.