Art Update


Daily Future

Stel je voor: het knisperende geluid van radiosignalen en het flikkerende licht van fel gekleurde glazen kralen in een schaaltje midden op tafel. Uit de begeleidende tekst maken we op dat het geluid komt van een ontvanger die geluidsgolven uit het universum registreert. De kralen zijn led-lampjes die door diezelfde ontvanger worden aangestuurd. Very Low Frequency Fireplace is de titel van het werk.

Rond de lage tafel liggen kussens. We worden uitgenodigd voor een gezellig samenzijn rondom een haardvuurtje. Maar dan wel in de ruimte. In een omgeving zonder zuurstof, zonder zwaartekracht, zonder geuren. Waar we alleen onder strikt gecontroleerde condities kunnen bestaan.

Is het mogelijk om de wereld en het leven helemaal nieuw in te richten? En hoe zouden we dit dan doen? Stel je daarbij voor dat we ons in een oerkreet zouden kunnen bevrijden van alle lasten, van alle herinneringen, van alle geschiedenis, van alle oordelen. Dat we gewichtsloos kunnen wegdromen in een nieuwe ruimte. Dat we nog geen naam of functie hebben en we als persoon helemaal nieuw ingevuld kunnen worden.

Op Daily Future, de solotentoonstelling van Alicia Framis in de Kunstzone van de Rabobank in Utrecht, kun je het allemaal ervaren. Treedt de toekomst tegemoet. Geef je verbeelding de ruimte. Ben niet bang voor het onbekende.

Dat het werk daarbij ook confronterend en soms verwarrend is, maakt de ervaring alleen maar des te indringender.

Mooi dat een bank dit doet.

Alicia Framis, Daily Future, Rabo Kunstzone, t/m 31 augustus