Art Update


De toekomst herinnerd

 


Martine Stig, Protagonists, De Nederlandse Bank

In een groot aantal van de foto’s uit de serie Cauchy Horizons bestaat het decor uit non-descripte, kale ruimten. De industriegebouwen, de flatwijken of stadspleinen roepen een beeld op van een wereld in een onbestemde fase. Ooit was er een grootse visie, wat we zien is de toekomst die door de werkelijkheid is ingehaald. Je kijkt vooruit en terug tegelijk.
In het werk van Martine Stig speelt de leegte een grote rol. Of beter gezegd de suggestieve kracht van de leegte. Want dat is wat je als kijker ervaart: hoe de leegte van het werk zich volzuigt met beelden.
En daaraan hebben we bepaald geen gebrek. Eerder omgekeerd, we lopen ervan over. Niet alleen de wereld waarin we leven, maar ook ons eigen bestaan is er voor een belangrijk gedeelte uit samengesteld. Bij alles wat we zien, bij alles wat we doen komen ze tussenbeiden. Elke waarneming is een complex geheel van in beelden gevangen dromen, gedachten, herinneringen en associties. Vaak heel verwarrend en vervreemdend, maar evengoed fascinerend.
Martine Stig laat zien hoe het is om regisseur van een zelfgeconstrueerde beeldwerkelijkheid te zijn. Hoe je in die eindeloze veelheid en complexiteit orde kan aanbrengen. En daarmee betekenis. Overigens, zonder deze in te vullen, dat blijft aan de toeschouwer.


Martine Stig, Ante, 2010

Ook in de portretserie Ante gaat het om beelden die (nog) niet zijn ingevuld. En ook hier kijk je terug in de tijd.
In principe doet elke kinderfoto dat natuurlijk, je ziet altijd ook een spiegel van jezelf. In dit geval des te meer omdat er verder niets gebeurt. Er is geen context, geen aanduiding van plaats of tijd, geen expliciete houding of expressie. Het verhaal kan nog helemaal worden ingevuld.
De foto’s ontstonden toen de fotograaf ‘meekeek’ tijdens de opname van een klassefoto. Vlak voor het grote moment legde zij een aantal kinderen individueel vast. Het resultaat is een betoverende mix van toekomst en verleden, van verwachting en ervaring. Jij herinnert je hun toekomst.

Martine Stig, Protagonists, Kunstruimte van De Nederlandse Bank, Amsterdam, tot 7 maart