Art Update


De triomf van de Tank Man

 

De Tank Man trekt inmiddels zoveel aandacht dat hij niet meer zonder bewaking kan. Op internet vind je hele reeksen foto’s van hem, midden tussen het reizende en winkelende publiek van Hoog Catherijne. Aanraakbaar, innemend en echt, alsof hij leeft! Helemaal een met zijn omgeving ook, met zijn alledaagse kloffie en die plastic draagtas.
Het beeld van Fernando Sánchez Castillo is hét grote succes van The Call of the Mall. En dat niet dankzij de publiciteit of media-aandacht, maar louter vanwege de buzz die het uit zichzelf creëert. Instant en ter plekke.
Nog geen vijfhonderd meter verderop, in het bestuurscentrum van de Rabobank, vormt hetzelfde werk, maar dan in een monumentale uitvoering van meer dan vijf meter hoog, het hart van de fraaie solo die de Rabo Kunstzone aan Fernando Sánchez Castillo wijdt. Hier begon het allemaal, met een tentoonstelling waar de eerste voorbereidingen al twee jaar geleden voor startten en die de kunstenaar  de gelegenheid bood een van zijn concepten groot uit te voeren. Tank Man dus.
Interessant hoe dit werkt.
Leerzaam vooral ook. Allereerst natuurlijk als het gaat over hoe je kunst naar het publiek brengt. Door muren weg te halen dus. Dat niet alle kunst zich daartoe leent – je hoort het de kunstwereld meteen al in koor roepen – is waar. Maar waar sta je met zo’n opmerking als je constateert dat de rollen inmiddels radicaal zijn omgekeerd. Het publiek is aan zet, het succes is aan kunstenaars die hierop weten in te spelen. Ga naar Venetië en kijk wat er op de Biënnale gebeurt!

Fernando Sánchez Castillo, Tank Man, 2013

Interessant is in dit verband ook hoe het met de publiciteit werkt. De tentoonstelling in de Rabo Kunstzone kreeg nauwelijks persaandacht; Tank man staat amper een week op Utrecht Centraal en zowel NRC als Volkskrant berichtten er al uitgebreid over.
Het is niet alleen de buzz die dit doet maar ook iets heel anders. Net als musea zijn ook banken en grote bedrijven gezaghebbende, deftige instituten. Alles wat zij binnen hun muren presenteren is bij voorbaat al enigszins kaltgestelt. Gefilterd, geselecteerd en verpakt als topkwaliteit voor een select publiek. Helemaal zoals het hoort en daardoor ook voorspelbaar.
De Tank Man op Hoog Catherijne heeft nergens last van. Die hoeft alleen zichzelf te zijn.
Wat allemaal weer niet wegneemt, dat als je echt wil weten waar het de kunstenaar om te doen is, je toch even bij de Rabo langs moet!

The Call of the Mall, Hoog Catherijne, Utrecht, tot 24 september
De slaap van de rede, Fernando Sánchez Castillo, Rabo Kunstzone, Utrecht, tot 13 september