Art Update


dOCUMENTA (13) 1

 

Als eerste voorproefje een werk van Nalini Malani, een van de deelnemende kunstenaars: Sita/Medea uit 2006.

Afgaande op de eerste berichten mogen we er vanuit gaan dat de 13e Documenta een open en uitdagende tentoonstelling wordt. Met een focus op de praktijk van het hedendaagse artistieke métier en gevrijwaard van de krampachtige politieke correctheid die de vorige drie versies parten speelde.

Hoop doet leven en het moet natuurlijk allemaal wel nog worden waargemaakt. Alles hangt af van de kwaliteit van de tentoongestelde werken, de teksten erom heen zijn op zich een garantie voor niets. Zeker ook omdat ze doorgaans zo wollig en ingewikkeld gesteld zijn dat je er meteen een sik van krijgt. Een hardnekkig euvel waar ook het team onder leiding van directeur-van-dienst Carolyn Christov-Bakargiev aan blijkt te lijden.

Maar goed, de line-up van kunstenaars en de geformuleerde thema’s rechtvaardigen de verwachting dat het dit keer weer eens echt over kunst zal gaan. Over het onderzoek naar de wijze waarop in onze wereld beelden tot stand komen. Hoe daarin persoonlijke motieven verweven zijn met culturele tradities, hoe de beeldcodes van film en reclame doorwerken in de kunst, wat de rol is van materialen en technieken, dat soort dingen. Als onderdeel van een tentoonstelling die niets minder belooft te worden dan ‘a space of many secrets, a space of violence, and a space of potential healing’.

Ik ben heel benieuwd. Hoe dan ook, de Documenta is hét evenement waar je moet zijn als het gaat om een overzicht van relevante kunst van nu. Op de bijbehorende website vind je al een hele hoop informatie.

Ook ik zal op dit blog op gezette tijden over de tentoonstelling berichten. Dat vooruitlopend op de Art Update-lezing die ik er meteen na de opening aan zal wijden. Wie hierbij aanwezig wil zijn kan ook apart inschrijven. Klik hier voor een overzicht van locaties en data.

dOCUMENTA (13), Kassel, vanaf 9 juni