Art Update


Donald Trump

Ook bij de vijfde keer werd het beeld bevestigd. Je zult natuurlijk zien dat zich dadelijk iemand meldt met het bewijs dat het niet klopt. Maar zelfs als dat zo mocht zijn en er inderdaad ook wel eens een blanke portier te zien is – wat in dit politiek correcte land heel goed denkbaar is – dan nog is de indruk gevestigd.

Uiteindelijk heb ik zelfs gevraagd of ik een foto mocht nemen. Met als smoesje dat ik zo van zijn verschijning onder de indruk was, met zijn prachtige pak. Wat nog waar is ook.

Het feit overigens dat hij geen enkel bezwaar had en zelfs de indruk gaf dat niet anders gewend te zijn, stelde me ook wel weer gerust. Alles is hier show, alles moet verkocht worden en niemand die daar ook maar iets verkeerds in ziet, al is het nog zo plat en doorzichtig.

Dit schrijvende begin ik aan mezelf te twijfelen. Een zieke gedachte eigenlijk dat het er werkelijk om te doen zou zijn om met het beeld van de zwarte portier in een opzichtig kostuum iets terug te halen van de wereld waarin de blanken het alleen voor het zeggen hadden. Maar toch, blijkbaar ook weer niet zo ziek dat men de illusie heeft trachten te vermijden.

Laten we het er maar op houden dat het de schuld is van Donald Trump met zijn imperium van klatergoud. Als dit nou gewoon kitsch zou zijn, maar nee hier is alles bittere ernst. In een gouden vitrine ligt het nieuwe boek van de grote leider: Think like a Champion. De blik op de omslag zegt alles. Wie dacht dat geld verdienen, rijk worden en alles wat daar verder bij hoort leuk is heeft er niets van begrepen.