Art Update


Elmgreen & Dragset

Voor de ingang van het paviljoen drijft een het lijk in het zwembad. Een close up was al eerder in allerlei kranten en tijdschriften te zien. Het kunstenaarsduo Elmgreen & Dragset trok er veel aandacht mee. Wat hun bijdrage aan de Biënnale zo bijzonder maakt werd doorgaans niet helemaal duidelijk. Het lijk in het zwembad heb je natuurlijk gauw gezien en verder moesten we het doen met beschrijvingen van een filmsetachtige installatie die de toeschouwer trakteert op een wereld waarin fictie en werkelijkheid nauw met elkaar verweven zijn.

Helemaal waar maar toch ook weer niet. Het geheel van de ervaringen waar het Deense duo je toe verleidt is namelijk zoveel meer. Stel je voor: je komt binnen in de living van een moderne villa uit de jaren ’70. Geen galerie- of museumruimte dus maar een huiskamer. Bovenmaats en publiek toegankelijk, dat wel, maar niettemin met de sfeer van een privéruimte die je opneemt in een aangename intimiteit. Overal om je heen kunst: designmeubels, doeken aan de muren, tv-schermen met video’s. Veelal werken van bekende kunstenaars die in deze context bijdragen aan een sfeer waarin esthetische verfijning samengaat met verborgen verlangens.

Elmgreen en Dragset voeren je binnen in een hyperrealiteit, in een ruimte waarin het moderne bestaan tastbaar wordt gemaakt als een constructie van beelden en projecties, van dromen en verlangens. Het besef van tijd is opgeheven, het verleden – als de herinnerde tijd – en het hier en nu zijn een. Wie binnenloopt wordt zelf deel van deze constructie, als een model in een groot tableau vivant dat veel weg heeft van een schilderij van David Hockney. Het lijk in het zwembad suggereert dat er iets dramatisch heeft plaatsgevonden, iets wat net is gebeurd. We worden acteur in een narratieve ruimte, met de bezoekers om ons heen als medespelers. Alles krijgt een nieuw lading, de ruimte, de meubels en vooral ook de kunst. Deze laatste behoudt haar eigen plaats maar wordt tegelijkertijd getoond als een dynamisch element in een voortdurend veranderend, interactief beelddecor waarin het onderscheid tussen fictie en werkelijkheid maar ook tussen private en publieke ruimte goeddeels is opgeheven.