
Je eerste reactie is: dit is kunst van niks. Twee geile plaatjes gelabeld met ‘Zen’ en ‘Buda’. Een armoedige poging om interessant te doen. Platter kan haast niet.
Toch blijf je kijken.
Al was het maar omdat je zoekt naar een antwoord op de vraag wat deze werken nou zo verkeerd maakt. Is het de ongerijmde combinatie? Of is het de uitvoering? Wel heel makkelijk natuurlijk: je scheurt een bladzijde uit een tijdschrift en plakt er ‘BUDA’ op. Nog fout gespeld ook. Alles is misplaatst. En toch, hoe langer je kijkt, hoe meer je moet constateren dat ze zich niet zomaar in een hokje laten stoppen. Ook niet als foute kunst.
Aanknopingspunten genoeg. Het onderwerp ‘seks en religie‘ kent een lange traditie. Draait niet alles om de twee polen van het bestaan: lichaam en geest, zinnelijke lust en spirituele verheffing? Een filosofische bespiegeling die hierbij aansluit is die van de verhouding tussen beeld en woord. En ook die kent al een lange geschiedenis. Het beeld als spiegel van de fysieke realiteit van het aardse bestaan, vluchtig en vergankelijk, het woord daaraan ontstegen, tijdloos en verheven.
Allemaal waar, lijkt Van Lieshout te zeggen, maar nog geen reden om ingewikkeld te doen. Het is de directheid die dit werk zo eigen maakt. Plat en fout maar wel op een ontwapenende manier.
En als we het over ‘fout’ hebben, is dat niet zo’n beetje het handelsmerk van Erik van Lieshout? Wat zo’n twintig jaar geleden begon met tekeningen van vrouwen met baarden is inmiddels uitgegroeid tot een groots exposé van onmogelijke verlangens en dromen. Die zowel de motor zijn van de wereld als geheel als voor ieder afzonderlijk leven.
Op ‘Buda’ is linksonder het adres te lezen van de website van het tijdschrift: www.loaded.co.uk . Klik op Girls en je komt uit bij de pagina’s waar het te doen is. Eriks favoriete rukhoekje? Met van die typisch Engelse, quasi-preutse kindvrouwtjes?
Overgave is bevrijding. ‘Wer sich zeigt heilt sich’ zei Christoph Schlingensief ooit. Een uitspraak die Erik van Lieshout graag citeert. Betrokken op de twee werken hierboven: fout zijn ze zeker, maar dan wel zó dat je er niet omheen kan.