Art Update


Evi Vingerling

Evi Vingerling, Untitled, 2012, gouache on canvas, 210×160 cm / Untitled, 2013, acrylic and gouache on canvas, 230×160 cm

Komende zaterdag opent Ellen de Bruijne Projects in Amsterdam een tentoonstelling van nieuwe schilderijen van Evi Vingerling.
Ik moet het natuurlijk nog live gaan zien maar ik zou zeggen: bij voorbaat interessant. In de eerste plaats vanwege het werk zelf. Grote abstracte doeken in een even sobere als lichte vormentaal. Kunst die meteen vertrouwd voelt en toch ook helemaal nieuw is.
Wat mijn nieuwsgierigheid verder aanwakkert is de tekst van Steven ten Thije op de website van de kunstenaar. Je moet er even voor gaan zitten, maar dat loont zich. Heel verhelderend en interessant. Niet alleen als beschrijving van het werk van Evi Vingerling maar ook meer algemeen als een analyse van een kijkhouding die kenmerkend is voor onze tijd.
Het ding moet er niet te belangrijk uitzien, is de openingszin. In de laatste alinea gaat het erover dat de schilderijen niet als gaten in de muur moet werken. Uitspraken van de kunstenaar die door Steven Ten Thije worden toegelicht door haar werk te vergelijken met dat van klassiek moderne schilders als Pollock en Rothko. Waar de grote meesters van de abstracte kunst de toeschouwer met huid en haar in hun beelden probeerden te vangen, laat Evi Vingerling hem zoveel mogelijk vrij. Dat terwijl ook zij wel degelijk een indringende ervaring aanreikt.
Een uitgebreide beschrijving van Untitled, 2013 – het zwarte schilderij hierboven – maakt duidelijk hoe dit werkt. Wat in eerste instantie een uiterst minmaal, abstract werk lijkt, komt bij langer kijken helemaal tot leven. Wát je waarneemt is verder niet ingevuld. Je ziet beweging, leven, energie als een fenomeen op zichzelf. Dit wordt zonder enige gewichtigheid getoond als iets dat op je afkomt om in het hier en nu ervaren te worden. Ontdaan van iedere toegevoegde betekenis en daardoor helemaal van jou.
Heel benieuwd hoe het werkt als je er echt voor staat.

Evi Vingerling, van 13 april tot 18 mei bij Ellen de Bruijne Projects Amsterdam