Art Update


Fernand Léger, schoonheid alom

Met zijn bondige teksten en zijn ongepolijste voorkomen bleef hij zijn leven lang de boerenjongen uit Normandië. Een imago dat naadloos aansloot bij zijn kunst: direct, krachtig en wars van alle behaagzucht.
Fernand Léger staat helemaal apart: hij is een van de grote pioniers van de autonome, moderne kunst maar ook de schilder die zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid probeert te komen. Het is deze schijnbare paradox die zijn werk zo uniek maakt: puur vorm, puur kleur, maar dan wel doortrokken van het echte leven. Mensen en dingen zijn één, wie een keer door dit beeld is geraakt komt er niet meer van los.

Wat is de definitie van een goed schilderij? Dat het meteen op je afkomt als je een ruimte binnenstapt. De tentoonstelling in Bozar laat overtuigend zien wat de schilder hiermee bedoelde.
Léger houdt het zo simpel mogelijk. Je wordt binnen gezogen in een wereld waarin het bestaan een directheid en nabijheid heeft die je zelden meer ervaart. En wat het vooral zo uniek maakt: deze kwaliteit is evenzeer van toepassing op de dingen als op de mensen. Op de eerstvolgende Art Update-lezing komt met name dit aspect aan de orde.

Fernand Léger, schoonheid alom, Bozar Brussel, tot 3 juni