Art Update


Francis Alÿs

Een video van Francis Alÿs: Re-enactments 2000. We zien de kunstenaar die in Mexico Stad een winkel binnenloopt, daar een wapen koopt, dit ter plekke laadt en vervolgens met het pistool in de hand de stad inloopt. De dubbele filmprojectie toont de op handhoogte gefilmde beelden van de man met het wapen verticaal langs zijn lichaam, afwisselend close up en medium. In beeld loopt de klok mee en we constateren dat het zo’n twaalf minuten duurt totdat de politie ingrijpt en met getrokken pistool, maar nu horizontaal gericht, de kunstenaar omsingelt en inrekent.

Een indringend werk dat nog fascinerender wordt als je weet dat je kijkt naar een exacte reconstructie, die een dag na de oeruitvoering, in samenwerking met de politie tot stand kwam.

Francis Alÿs, in korte tijd is zijn ster tot grote hoogte gerezen. Twee jaar geleden was hij nog in Amsterdam te zien, onder andere met El Gringo, de even hilarische als schrijnende video van agressieve honden die een vreemdeling in een Mexicaans dorp welkom heten. Intelligent, simpel en uiterst effectief, net als het hierboven beschreven werk.

Deze zomer besteeg hij met een groot overzicht in Tate Modern de Olympus van de internationale scene. Vanaf 7 november is er een tentoonstelling in het Bonnefantenmuseum in Maastricht. Zet maar alvast in de agenda, hoe dan ook een must!