
Superflex in het Van Abbemuseum
Wie belangstelling heeft voor een gratis replica van een muurreliëf van de beroemde Amerikaanse kunstenaar Sol LeWitt kan nog tot terecht in het Van Abbemuseum. Hier heeft het Deense kunstenaarscollectief SUPERFLEX de centrale tentoonstellingsruimte van de oudbouw omgebouwd tot werkplaats waar met professionele middelen de productie van de kunstwerken plaatsvindt. De bezoekers kunnen hier alle fasen van het proces volgen, zich inschrijven voor een exemplaar en te zijner tijd het kunstwerk komen ophalen: een fors object van wit gelakt aluminium, helemaal volgens het ontwerp uit 1972.
Free Sol LeWwitt heet het project, een titel die zich op twee manieren laat lezen: Gratis Sol LeWitt of Bevrijd Sol LeWitt. Beide betekenissen zijn van toepassing.

Sol LeWitt, 1972, Untitled (Wall Structure)
De vraag is natuurlijk: wat onderscheidt de hier geproduceerde Sol LeWitt van het origineel, dat trouwens deel uitmaakt van de tentoonstelling? En natuurlijk ook: mag dit zomaar?
De site van het Van Abbe geeft geen eenduidige antwoorden. Wel lezen we dat het project deel uitmaakt van een tentoonstelling die gewijd is aan de minimale en conceptuele kunst van de jaren zestig, een periode waarin veel kunstenaars zich radicaal verzetten tegen de macht van het grote geld en het kunstwerk als uniek handelsobject ter discussie stelden. Onder andere door het industrieel, in serie te vervaardigen. Een gedachtegoed waar SUPERFLEX op eigentijdse wijze aansluiting bij zoekt.
Sol LeWitt zelf ging nog verder door boeken uit te geven met gedetailleerde instructies voor de vervaardiging van kunstwerken naar zijn ontwerp: freeware avant la lettre!
Heel interessant in dit verband zijn ook de Sentences on Conceptual Art die de kunstenaar in 1969 publiceerde; 35 ‘regels’ waarin de kunstenaar zijn ideeën samenvat. Regel 32: Banale ideeën kunnen niet worden gered door een fraaie uitvoering. Of regel 19: De kunstenaar kan zich geen voorstelling van zijn werk maken of het waarnemen voordat het klaar is.
Overigens, een van de werken op de tentoonstelling is de video met John Baldessari, die als eerbetoon aan zijn grote collega en tijdgenoot, alle 35 Sentences zingend ten gehore brengt. Geestrijke jongens.

John Baldessari, 1972, Baldesarri sings LeWitt
Nog tot 5 september in het Van Abbemuseum.