Art Update


Hangen

Zo’n vijfentwintig werken, een unieke maar ook moeilijke tentoonstellingsruimte, een team van vier getrainde technici en een gedetailleerd plan met op de computer getekende plattegronden en opstanden. Alle werken stonden al uitgepakt, alle technische ins and outs waren in kaart gebracht, de hele opzet was doorgesproken en we wisten precies in welke volgorde we het gingen doen. In twee dagen tijd moest de tentoonstelling ingericht worden.
Zo stond het ervoor toen we gisteren van start gingen. Maar dan.
Het eerste waar je tegenaan loopt is de eigenwijsheid van de architect. Wiel Arets heeft met het Hedge House niet alleen een prachtig bouwwerk ontworpen – subtiel verweven met de kasteeltuin – maar ook een van de mooiste expositieruimtes die ik ken. Bescheiden van afmetingen maar geweldig rijk in zijn ruimteopbouw en belichting.
Alleen: makkelijk maakt hij het de gebruiker niet. Zoals een echte architect betaamt zal ik maar zeggen. Alles is gefixeerd: het is één betonnen doos, met één belichting en één looprichting. Een ideale ruimte, maar wel helemaal vanuit één idee.
Vervolgens zijn er ook nog de dingen die je pas onderweg tegenkomt. Een projector die toch net minder sterk is dan gedacht. Een glasplaat die gebroken is. Dat je eigenlijk toch een heftruc nodig hebt. Die dan weer niet naar binnen kan.
Niettemin, mooi om te zien hoe het werkt. Dat een aantal dingen die er op papier prachtig uitzagen ook in de praktijk overeind blijven. De eerste contouren van de expositie werden gisteren op het einde van de dag al zichtbaar. Vandaag moeten er nog een paar grote hobbels genomen worden. Krijgen we het licht zó afgesteld dat de video’s ook groot op de muur geprojecteerd kunnen worden. Is de ruimte waar de grote Jablonowski komt te staan uiteindelijk niet toch te laag? Blijf er genoeg loopruimte over tussen de installaties in het middengebied?
Hoe je het ook bedenkt en ontwerpt, pas als je het in de ruimte ziet weet je wat kan. Dan pas ook krijg je zicht op de dialoog tussen de werken. Ook dat is weer heel spannend. Elk detail doet ertoe. Je ziet meteen als het fout is, ook al weet je niet waarom. Als het goed is, precies zo.
Op 29 augustus gaat de tentoonstelling voor het publiek open. Wordt vervolgd!

(T)HERE, Bonnefanten Hedge House, Wijlre vanaf 29 augustus