Art Update


Het boerenland van Joep van Lieshout

 

Joep van Lieshout, Funnelhead, 2012

In de nabije toekomst zal de samenleving weer opgebouwd zijn uit stammen. Verwikkeld in een voortdurend strijd om schaarse grondstoffen ontwikkelen deze elk hun eigen regels, hun bestaansmiddelen, wapens en rituelen.

Op het platteland leeft de Agricola Novus, de nieuwe boer. In het Brabantse Heeswijk nodigt Joep van Lieshout ons uit om een bezoek te brengen aan zijn wereld. Op het terrein van Dertien Hectare – heel groot inderdaad – wandel je van het ene kunstwerk naar het andere. Veel nieuw werk maar soms ook van al wat verder terug – Van Lieshout breidt zijn thema’s over de jaren stap voor stap uit.

Joep van Lieshout, Funnelhead, 2012

Het nieuwste en meteen ook een van de sterkste is Funnelhead, een houten tempel deels onder de aarde, voorzien van drie lichtschachten. Binnen komen deze uit boven sculpturen van koppen met een trechter. Alsof die hier het licht letterlijk krijgen ingegoten. Een krachtig ritueel beeld, in zijn combinatie van grofheid en verhevenheid een typische Van Lieshout. En dan ook nog de krappe maar heel sterk vormgegeven ruimte met de ongeschaafde planken en de geur van vers hout.

Joep van Lieshout, Hagioscoop

Heel sterk is ook Hagioscoop. Een boerenwoning gemaakt van een mengsel van fiberglas, polyurethaan en aarde. Met een kruisvormige plattegrond en voorzien van een keuken, een slaapvertrek, een werkplaats en een stal. Uitgevoerd als een betoverende grot met schilderachtige kleur- en lichteffecten. Maar evengoed ook weer grof en basaal. En op een vreemde maner tijdloos, alsof je even ver naar het verleden als naar de toekomst wordt verplaatst.

Dat is trouwens wat je voortdurend ervaart: een desoriënterende tijdloosheid. Alles is door elkaar gehusseld. Klassieke ruiterstandbeelden, maar dan wel in plastic, Een stalen container, voorzien van futuristische bollen. Een modern toilet in een prehistorische grot. Het mooie van de tentoonstelling in Heeswijk is dat hier de natuur er het perfecte decor bijlevert. De bomen, het gras en de wolken, met soepel gemak gaan ze mee in het spel van de kunstenaar.

Atelier van Lieshout, Agricola Novus, Dertien Hectare, Heeswijk, t/m 17 juni