Art Update


Het leven als kunst

Van de 107 bouwstenen van de installatie Prenez soin de vous van de Franse kunstenares Sophie Calle maakt tot nu toe die van Jeanne Moreau de meeste indruk. We weten dat de actrice inmiddels over de tachtig is en dat we haar hier zien in een van haar laatste acts. Maar ook zonder dat: wat een performance! Alles klopt: het uitbundige kapsel, de doorrookte stem, de superieure dictie. Hier spreekt een dame die zich niet heeft laat inpakken, door alle wateren gewassen, privé en professioneel, en daarbij natuurlijk een van de grootste actrices ooit. Maar wat we ook zien is een stem uit een andere wereld en een andere tijd. Toen liefde nog iets groots en mythisch was en we nog geen weet hadden van zoiets als een email.

En dan zijn er dus nog 106 andere bijdragen. Allemaal vrouwen: een psychiater, een dame van de geheime dienst, een popster, een performancekunstenaar, meer of minder bekend maar allemaal met een uitgesproken visie en achtergrond. (Zie ook Closed for installation)

Een punt van overweging: Prenez soin de vous wordt niet in de oorspronkelijke, Franse maar in de Engelse versie getoond. Het klinkt snobistisch maar dat is het niet. Bij een werk als dit gaat het juist om taal en taalsystemen. De vertaling voegt er een extra laag aan toe en maakt de constructie als geheel daarmee net iets minder helder en krachtig.

Maar laat dat vooral geen belemmering zijn. Een prachtige tentoonstelling die uitnodigt tot eindeloos slenteren met verlicht gemoed.

Sophie Calle, Talking to Strangers, Museum De Pont, Tilburg – tot 16 mei