Art Update


Het maximalisme van Folkert De Jong

Van Jeroen Bosch tot William Hogarth, van James Ensor en Edward Kienholz tot the Chapman Brothers, de geschiedenis van de westerse kunst heeft een onafgebroken reeks kunstenaars voortgebracht die hun thema’s putten uit de diepste en donkerste krochten van de menselijke ziel. Allemaal kunstenaars ook die, om hun werk kracht bij te zetten, de regels van het vak tarten en zich overgeven aan een onbeteugelde beeldenstroom.

Folkert De Jong is hard op weg een vooraanstaande plaats in dit illustere gezelschap op te eisen. En ook bij hem is het alles of niets: óf je laat je meezuigen in een bizarre beeldorgie of je keert het hele gebeuren onaangedaan de rug toe. In dit theater is geen plaats voor afstand of reflectie. Dit is het schouwtoneel van het echte leven, van een mensheid die in de greep is van oorlog en geweld, van macht en geld.

Tegelijkertijd echter is het kunst. Kunst die met grote precisie en trefzekerheid is uitgevoerd en die in de geheel eigen en consequente toepassing van materialen en kleuren staat voor Folkert De Jong die kond doet van een uiterst persoonlijke en intense ervaring. De kunstenaar als geëngageerde chroniqueur .

Circle of Trust, Folkert De Jong, Groninger Museum, tot 11 april