
Frank Stella, K37 (lattice variation) protogon RPT (full size), 2008
De catalogus is een must have voor iedere liefhebber. Van de Black Paintings uit de late jaren vijftig tot aan de allerrecentste sculpturen, ze staan er allemaal in. Goed gedocumenteerd en fraai gefotografeerd. Wat een oeuvre!
Dat Stella een grootheid is wisten we al lang. Waar ‘m dat precies in zit laat zich niet zo makkelijk zeggen, maar er zijn weinig kunstenaars die het zo scherp en goed weten te zeggen als hij. Soms ben je dat weer even kwijt. Meegesleurd door de waan van de dag en immer op zoek naar ‘nieuwe betekenis’, vergeet je wel eens dat echt grote kunst zeldzaam is. Dat elke generatie maar een enkeling voortbrengt die de geschiedenisboeken van de toekomst zal halen. En dat we die toch vooral moeten koesteren.

Frank Stella, Telluride, 1960-61
Frank Stella is er zo een. Net als Bruce Nauman of Gerhard Richter. Grootheden van het kaliber Beuys, Warhol, Picasso. Vraag iemand die het weten kan om een lijstje van de tien belangrijkste kunstenaars van de twintigste eeuw en hij staat erbij.
Zesenzeventig is hij inmiddels. Toen hij met zijn eerste tentoonstelling bij Leo Castelli de wereld veroverde was hij vierëntwintig. In één klap werd hij beroemd. Met schilderijen die waren teruggebracht tot het absolute minimum en waarmee hij een krachtige punt zette achter de lange zoektocht naar de formele essentie van het kunstwerk.
Een eindpunt voor de geschiedenis van de moderne kunst en tegelijkertijd het vertrekpunt van een opwindend oeuvre met een ongekende rijkdom aan nieuwe vormen en ideeën. Zet een vroege Stella naast een late en je hebt het hele verhaal verteld. De kunst is dood, leve de kunst: de minimalist werd een maximalist.
Het Kunstmuseum in Wolfsburg is het kunstpodium van Volkswagen, een van de succesvolste industriële ondernemingen ooit. Hier worden alleen de grote kanonnen getoond, voor minder doet men het niet. Stella is er zo een en dat is misschien ook wel een beetje zijn makke. Zó goed – zeg maar gerust superieur – dat er geen maat op staat. Dit werk leeft zijn eigen leven, los van de werkelijkheid. Het enige gezag dat het accepteert is dat van de geschiedenis.
Frank Stella, Die Retrospektive, Kunstmuseum Wolfsburg, tot 20 januari