Art Update


Het pure kijken

Alleen al het kleurverloop is prachtig. Van het intense roodviolet van het vloerkleed rechtsonder, via de gelen en witten in het centrum naar het fijn gedifferentieerde palet van bruine houttinten links. Dat alles tegen een met subtiele kleuraccenten verlevendigd grijs fond.

En dan de scherpte! Die levert op zich al een werkelijk ongekende ervaring op.

In een foto van Willem van den Hoed houdt het kijken nooit op. Ieder detail is raak. Van het hoogste licht tot de diepste schaduw blijft de tekening helder en scherp. Waar je ook kijkt en hoever je ook inzoomt, overal vormen de kleuren verrassende en subtiele harmonieën. Dit is schilderen met de camera, niet zomaar, maar schilderen volgens de regels van het oude métier, met inzet van het hele academische apparaat van formele en technische middelen.

101, is de titel van een van de recente werken. Ook deze foto is samengesteld uit honderden kleinere en laat een ongelofelijke scherpte en kleurdiepte zien. Op een meer dan riant breedbeeldformaat (124 x 227) zien we een hotelkamer waarvan de grootsheid van stijl omgekeerd evenredig is aan de staat van onderhoud. De titel zal wel verwijzen naar het kamernummer. Voor je geest verschijnt een gebouw vol van dit soort ruimten. Allemaal kortstondig bewoond door een eindeloze rij gasten, van de  elite van een oude wereld tot aan een enkele verdwaalde toerist nu. Waar we zijn hoeven we niet te weten; ergens in het oude Europa wellicht. Door het raam zien we een oude stad uit velen.

De mens als reiziger in tijd en ruimte, het thema van de hotelkamer laat zich makkelijk duiden als metafoor van het nomadische bestaan in een kosmopolitische wereld.

Zijn echte betekenis openbaart het werk echter pas in de samenspraak van thema en zienswijze, in het wat en het hoe. In de wereld van Willem van den Hoed is er geen verschil tussen dichtbij en veraf. Waar je ook kijkt, alles is even scherp, even aanwezig. Dichtbij en veraf, is dat niet hetzelfde als nu en toen? Of als binnen en buiten, ik en de wereld. Het is alsof  de kunstenaar de werkelijkheid in zijn geheel, met al zijn uitersten en contrasten, heeft verdicht tot één plat vlak. De tijd staat stil, je blijft kijken.

Werk van Willem van den Hoed is te koop bij Galerie Zaal.