Art Update


Het woord is vlees geworden

 

De nieuwste aanwinst van Art21 is een eigenzinnig werk van het Londense kunstenaarscollectief JonesSmithJohnson. Een ironische grap, dat zeker, maar evengoed een geestrijke bespiegeling op de aard en de werking van digitale beeld- en communicatiemedia.
Vertrekpunt is SPAM, het goedkope vleesproduct dat in Nederland als SMAC wordt verkocht en dat de naamgever is van de ongevraagde berichten in onze mailbox. Spam bestond aanvankelijk voor het grootste deel uit seksgerelateerde boodschappen. De eerste maatregelen ertegen waren filters die de expliciete tekstdelen in zwarte blokken omzetten en daarmee de boodschap onleesbaar maakten.


Deze censuur werd door de adverteerders weer omzeild door het gebruik van fantasievolle, cryptische aanduidingen van hun ‘vleeswaar’: Fems Will Worship Your Mighty Manmeat!, dat soort teksten.
JonesSmithJohnson
maakt de keten van betekenissen rond met schilderij dat is opgebouwd uit reeksen blokken uitgevoerd met verf die letterlijk met SPAM is vervaardigd. Deze kunnen zowel gelezen worden als afbeeldingen van de gekuiste teksten maar evengoed als de abstracte verbeelding van een eigentijdse incarnatie: het woord is vlees geworden.