Art Update


I wish you’d come back tomorrow I

Elke vrijdag komt er eentje bij, elke vrijdag ga ik even bij het museum langs om te zien wat de volgende is en om, als het zo uit komt, een praatje te maken met de kunstenaar.

Antonis Pittas is zijn naam, 37 jaar oud, uit Athene. De eerste keer dat ik hem sprak was op de tweede vrijdag van zijn project. De one liner van de week was I wish you’d come back tomorrow.

Uit de begeleidende tekst begreep ik dat het om krantenkoppen gaat. Maar, als je ze zo ziet lijken ze eerder te verwijzen naar het persoonlijke leven dan naar het nieuws, zoals I wish you’d come back tomorrow. Hoe moet ik dat zien?, vroeg ik de kunstenaar. Inderdaad, dat is ook zo, was het antwoord, maar dat is nou juist de kern van het project. Het zijn uitspraken die heel verschillend gelezen kunnen worden maar die wel rechtstreeks voortkomen uit recente nieuwsberichten. Zoals deze, een kop boven een artikel dat gaat over de oorlog in Afghanistan en die een generaal citeert die journalisten voorhield dat ze beter een dag later hadden kunnen komen, d.w.z. nadat de soldaten de kans hadden gehad om de rotzooi die ze hadden aangericht – de lijken dus – op te ruimen.

Al pratende werd duidelijk waar het project over gaat. Door headlines van nieuwsberichten over te dragen naar het domein van de subjectieve ervaring probeert de kunstenaar ze tot object van een diepere, meer persoonlijke beschouwing te maken. En ons te doordringen van het besef dat geschiedenis geschreven wordt op het grensvlak van de persoonlijke en de politieke realiteit.

Dat de toeschouwer de kunstenaar aanspreekt is de bedoeling. Alles wat bijdraagt aan de verwerking van de teksten maakt deel uit van het kunstwerk. Je kunt een button opspelden met de tekst van de week en deze meenemen naar je eigen wereld. De kunstenaar heeft de teksten met de hand in grafietstift aangebracht. Ze hebben daardoor niet alleen een persoonlijk handschrift en een warme glans meegekregen maar zijn ook letterlijk kwetsbaar geworden. someone is looking for you, de eerste one liner, is al enigszins weggewassen door de regen. Niets heeft een vaste vorm, alles is in beweging.

Heel benieuwd naar wat er nog allemaal komen gaat. Antonis Pittas, t/m/ 25 juni in het Van Abbemuseum, Eindhoven.