Art Update


IKJIJWIJ

Wie ben ik en hoe wordt mijn bestaan gedefinieerd? Welke rol spelen mijn afkomst, mijn geaardheid of mijn omgeving?

In onze snel veranderende wereld zijn deze vragen complexer dan ooit. Allerlei culturen leven naast elkaar. Internet en televisie tonen ons telkens nieuwe modellen, trends en modes. Bovendien, het is maar net de vraag hoe je er naar kijkt. Als man of als vrouw, als individu of als lid van een groep, als professional?

IKJIJWIJ is de titel van de tweede collectiepresentatie in de nieuwe Rabo Kunstzone. Officieel de eerste, want Imagine Being There was nog een try out. De tentoonstelling laat zien dat identiteit een gelaagd begrip is:  individuele identiteit, culturele identiteit, sociale identiteit,  corporate identity. Telkens tonen wij ons van een andere kant, en nemen we een andere ‘gedaante’ aan.

Gisteren was de officiële opening, de halve Nederlandse kunstwereld was present. Vanaf vandaag is de tentoonstelling open voor het publiek: alle werkdagen van 9.00 uur tot 19.00 uur, Croeselaan 18 in Utrecht, vlak bij het Centraal Station.

Yinka Shonibare, The Pursuit, 2007 / Fransje Killaars, Studie voor Kariatiden, 2008

Er is werk te zien van zo’n vijfentwintig kunstenaars. Veelal recent werk in zeer uitlopende media: installaties, schilderijen, tekeningen, video’s en foto’s. Twee grote eyecatchers zijn: The Pursuit van Yinka Shonibare en The Touching van Karen Sargsyan. Andere hoogtepunten zijn wat mij betreft: Studie voor Kariatiden van Fransje Killaars, een uiterst helder en poëtisch werk, het alom geroemde Nummer acht (Everything is going te be allright) van Guide van der Werve en twee ronduit spectaculaire werken van Folkert de Jong, The Circle of Trust en Heritage. Allemaal werken die de afgelopen vier jaar zijn ontstaan en die samen een treffend beeld geven van de kunst van nu.

Folkert de Jong, Heritage / Circle of Trust (Mother and Son), 2009

Aparte vermelding verdient What Will Come (Has Already Come), een heel bijzonder kunstwerk, zowel wat techniek als thematiek betreft, van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge. Een werk dat zich niet laat fotograferen maar dat op zich al de reis naar Utrecht meer dan de moeite waard maakt.

Guido Van der Werve, Nummer acht (Everything is going to be allright), 2007

IKJIJWIJ, Rabo Kunstzone, nieuwbouw bestuurscentrum, Croeselaan 18 Utrecht, t/m 3 februari