Art Update


Katharina Grosse in De Pont

Echte schilderkunst kent maar één onderwerp: schilderkunst!  Weinig kunstenaars hebben dit uitgangspunt zo overtuigend waargemaakt als Katharina Grosse. Al zo’n twintig jaar staat haar werk in het teken van het onderzoek naar zuiver verf en kleur. Hoe je verf kan opbrengen, dekkend of transparant, droog of vloeiend. Hoe kleuren op elkaar inwerken, welke ruimte-effecten ermee mogelijk zijn. Wat het formaat doet. En dat dan allemaal zo sterk opgevoerd dat de kunstenaar raakt aan de grenzen van wat mogelijk is. Om die vervolgens doodleuk te negeren.
Zoals ze laat zien in de grote zaal van het museum. Wat je hier ervaart laat zich moeilijk in woorden vangen. Is dit schilderkunst, sculptuur of architectuur? Ik hou het op het eerste, schilderkunst dus. Maar dan wel op bolle doeken. Een schilderkunst die totaal onmatig is, die je met heel je wezen in zich opneemt en je zintuigen doet juichen.

De kracht van het werk van Katharina Grosse is vooral ook dat het evenveel product als methode is. Anders gezegd: dat het in principe naar niets anders verwijst dan naar het proces waaruit het is voortgekomen. Klinkt misschien wat droog en saai maar het tegendeel is waar. Neem het schilderij hierboven. Een enorm doek van zo’n vijf meter breed waarin de kunstenaar alle registers open trekt. Gemaakt met de technische middelen van een professionele spuiterij. Abstracte schilderkunst, dat zeker, maar ook een schilderkunst die het effect niet schuwt en heel illusionistisch is. Abstract illusionisme, zoiets dus.
Wat de tentoonstelling ook mooi laat zien is dat het allemaal heel nauw luistert. Leesbaarheid is essentieel. Hoe duidelijker je kunt zien hoe het precies gedaan is, hoe meer je in de ban raakt van de rijkdom van mogelijkheden. Schilderen wordt toveren, kijken betoverd worden.
Dat in een aantal recentere doeken deze magie verloren gaat komt omdat de techniek te ingewikkeld is geworden. Als toeschouwer kun je alleen nog maar bewonderen maar niet meer mee doen.
Laat dit laatste vooral geen reden zijn om niet te gaan kijken. Grosse kunst!

Katharina Grosse, Two Younger Women Come In And Pull Out A Table, Museum De Pont Tilburg, tot 9 juni