Art Update


Kerstnacht 2.0

 

Copernicus is al 500 jaar dood maar nog altijd gaat de zon gewoon op en ook weer onder. Niemand die, vanaf een duintop genietend van een mooie zonsondergang, denkt aan wat de Poolse astronoom ons leerde. Dat de aarde om de zon draait is vooral interessant als wetenschap. Met het leven zelf heeft het niet zo veel te maken.

We hebben auto’s en iPads, we omarmen de zegeningen van de geneeskunde. Om goede redenen hebben we bijgeloof van ons afgeworpen. Maar of daarmee het mysterie van het bestaan kleiner is geworden? Het tegendeel lijkt waar. Hoe meer we weten hoe groter ook het besef van onze onwetendheid. Een leek zal misschien de illusie koesteren dat de mens weet wat zwaartekracht of elektriciteit is. Vraag het de wetenschapper en het antwoord zal zijn: geen idee!

Ziehier enkele van de gedachten die door mijn hoofd gaan nu ik op het punt sta een bijdrage te leveren aan Kerstnacht 2.0. Een kerstbijeenkomst die a.s. vrijdag zal plaatsvinden in Domina, een cultureel podium in Venlo ondergebracht in een voormalig klooster.

De initiatiefnemers omschrijven het zo:

De Kerstnacht 2.0 is een kerstviering zonder god, kerk, priester en preek. Een kerstnacht vol bezinning, saamhorigheid, sfeer en inspiratie. De Kerstnacht 2.0 vindt plaats op vrijdag 23 december bij Domani. Het programma zit boordevol boeiende sprekers en mooie muziek en start om 20:30 uur. De deuren van Domani gaan om 19:30 uur open, wees er vroeg bij want vol is vol. Zegt het voort, iedereen is welkom! De entree is gratis.

Wat ik precies ga doen weet ik nog niet. Iets over kunst, dat zeker. En over het gegeven dat kunst in een geseculariseerde cultuur de opdracht heeft het bestaan dichterbij te brengen. In al zijn dimensies. Met beelden die zoveel mogelijk voor zich zelf spreken.

Tot vrijdag! routebeschrijving.