Art Update


Het activisme van Erik van Lieshout

Afgaande op de beelden waarmee Erik van Lieshout op zijn jongste tentoonstelling bij Stella Lohaus de bezoeker ontvangt hebben Rem Koolhaas, pinups, Mondriaan en Geert Wilders van alles met met elkaar te maken. Wát wordt niet helemaal duidelijk, maar dát er een verband is wel. Zo is op een bewerkte foto van een pinup toegevoegd: I hate architecture, is een portret van Koolhaas met scherpe lijnen bekrast en zijn Mondriaan-achtige structuren toegevoegd aan foto’s van moderne bouwwerken. 

Geert Wilders speelt in de installatie duidelijk de hoofdrol. In de gedaante van een van de meest gebruikte staatsieportretten, keert zijn kop een aantal keren terug. Galeriste Stella Lohaus vertelt dat de kunstenaar met name van deze foto gefascineerd is vanwege de Mona Lisa-achtige blik. En inderdaad, rond de ogen en zeker ook de mond is onmiskenbaar een zweem van mysterieuze diepzinnigheid zichtbaar die Geert optilt tot tijdloze grootheid.

Toch is niet Wilders en zijn beweging het onderwerp maar de stad Rotterdam, of beter nog: de moderne stedelijke leefwereld meer in het algemeen. Rotterdam is ook de titel van de video die het hart vormt van de presentatie. Samen met de door de kunstenaar gebouwde bank ervoor te koop voor € 25.000,-. We zien de vloer van het atelier als podium van een dynamische beeldanimatie waarin ‘maquettes’ van bouwwerken in razend tempo worden opgebouwd, veranderd, beklad en vernietigd. Dit alles tegen de achtergrond van een agressief geluidsdecor. Voordat je je hebt afgevraagd wat je allemaal precies ziet, ben je in de ban van het beeld.

Van Lieshout zuigt je binnen in een wereld die door grote iconen wordt beheerst, waar de multiculturele samenleving op scherp staat en het debat in slogans wordt gevoerd. De wereld van de hooligans en de straatjeugd, van Pim Fortuyn en Rem Koolhaas, maar dan zó gepresenteerd dat het ook weer een persoonlijke wereld wordt, die van Erik van Lieshout die zich met zijn creatieve anarchie verzet tegen de verleidingsstrategieën van politiek en kunst en weer bezit neemt van zijn eigen bestaan.

Erik van Lieshout, Rotterdam, Stella Lohaus Gallery, Antwerpen, tot 6 maart