Art Update


L.A. Raeven

Als je je werk ophangt aan één specifiek thema loert altijd het gevaar van voorspelbaarheid. Zeker als het een onderwerp betreft waarbij je zelf fel stelling neemt en dat ook bij je publiek heftige reacties oproept.

Iedereen is het er wel over eens dat de doorgedraaide lichaamscultus fnuikend is voor het zelfbeeld van veel mensen. De afschuw over de daarbij behorende exploitatie van jonge modellen wordt breed gedeeld. Wat valt daar nog aan toe te voegen?

Niet veel en dat is ook de constatering na de eerste twee zalen van Ideal Individuals, de tentoonstelling van L.A. Raeven in het MMKA in Arnhem.

L.A. Raeven, Test Room, 2000

Maar wat begint met een video-installatie over bizarre lichaamscorrecties in China – schrijnende maar zuiver documentaire beelden – voert uiteindelijk naar de centrale ruimte waar het kunstenaarsduo zelf in beeld verschijnt. Zittend op de grond, doelloos wachtend in een ongenaakbaar lege ruimte met alleen wat bekertjes, flessen en peuken om zich heen. Attributen die de tweelingzusjes delen met de modellen in de video’s en foto’s uit Test Room, wat mij betreft het meest indrukwekkend werk op de tentoonstelling. Hierin verschijnen jonge meisjes die in opdracht van de kunstenaars door een modellenbureau zijn gerekruteerd en te horen hebben gekregen dat ze de nodige tijd met wachten moeten doorbrengen. Maar wachten waarop? Wat we te zien krijgen zijn (te) slanke meisjes die voortdurend in de weer zijn met hun mooie lijven en al rokend en drinkend hun stress onderdrukken. Met viltstift genummerd wachten ze op hun beurt.

Beladen, sterke beelden die des te meer impact krijgen als je iets verderop – in de centrale ruimte dus –  constateert dat de makers ervan zelf vel over been zijn. Hier leren  we L.A. Raeven kennen als de aan anorexia lijdende Heerlense tweeling die niet alleen gevangen zit in zijn ziekte maar ook onderling in een voortdurend gevecht is verwikkeld.

Hoe en wat precies doet er niet toe. Wat werkt is dat L.A. Raeven, door object en subject tegelijk te zijn, beelden produceert waar je nauwelijks nog aan kunt ontsnappen. Bizar en indringend.