Art Update


Lataster in Van Bommel Van Dam

Onlangs schreef ik nog over zijn werk naar aanleiding van de opening van een tentoonstelling in de Barbarakerk in Culemborg (zie Atelier met kruk): Ger Lataster, 90 jaar inmiddels, nog altijd actief en de schilder waarvan gezegd wordt dat hij de laatste nog echte is. En dat daar zijn goede redenen voor. Kom naar de overzichtstentoonstelling in Museum Van Bommel Van Dam in Venlo en laat je overtuigen door de beheersing van de techniek van olie op doek, de grootse thematiek en de dito zeggingskracht, door de identiteit van stijl en maker.

Ger Lataster in Van Bommel Van Dam met vooraan Madrileense wurgochtend, 1964

Alleen al de titels: Brandende lucht, Zonder titel (Vietnam), Madrileense wurgochtend of, van een van de laatste werken: Gevallende op barricade. Het zijn dramtaische historiestukken op groot formaat. Voor minder doet de schilder het niet. En trouwens is dat niet waar een groot talent toe verplicht: te getuigen?

Ger Lataster, Madrileense wurgochtend, 1964, detail

Je zou er ook zo naar kunnen kijken: Ger Lataster hoort tot de  laatste generatie die gerekend kan worden tot de geschiedenis van de moderne kunst. Tot de schilders die gestalte hebben gegeven aan het dramatische verhaal van het zich bevrijdende individu in een verscheurde wereld. Een verhaal dat begon in de romantiek van de late 18e eeuw en dat in de late 20e van een groots slotakkoord werd voorzien. Schilderkunst als deze zal wellicht nooit meer gemaakt worden. Al was het maar omdat het mens- en wereldbeeld dat eraan ten grondslag ligt niet meer van toepassing is en we mede daarom ook niet meer beschikken over de ervoor benodigde energie en overtuigingskracht.

Ger Lataster, Brandende lucht, 1957

In Venlo hangen ze bij elkaar: enkele tientallen grote doeken uit alle fasen van zijn ontwikkeling, vanaf de jaren ’50 tot nu. Beladen beelden waarvan de intensiteit van verf en kleur en de energie van ritme en gebaar spreken van een engagement en een vereenzelviging die wij niet meer kennen maar misschien daarom juist des te meer waarderen.

Ger Lataster, Na aan het hart, Museum Van Bommel Van Dam, Venlo, t/m 6 september