
Laura Lima, Dopada, 1997-2006
De gedrogeerde vrouw is bij voorbaat het meest spraakmakende werk dat op de tentoonstelling van Laura Lima in het Bonnefantenmuseum te zien zal zijn. Dopada is de titel. Gekleed in een wit gewaad, liggend op de grond in een verder lege zaal, haar hoofd via een rode extensie verbonden met de ruimte en van opening tot sluiting van het museum in een roes gebracht, schept de liggende vrouw een enigszins verontrustend maar ook betoverend beeld. Reëel en tastbaar maar ook vreemd en ongrijpbaar. Tijdens de preview afgelopen week beschreef de kunstenaar het werk als een schilderij, een visueel beeld in een kader, alleen met wat minder conventionele middelen tot stand gekomen. En inderdaad, als je er even over nadenkt kun je daar wel iets mee. Het lichaam als kader, de dromen in haar hoofd als beeld, heel eenvoudig eigenlijk.
Geen schilderij op doek in een lijst, dat in elke geval niet. Voor Laura Lima gaat het verhaal van de schilderkunst ook over de wijze waarop het westen in de loop der eeuwen over de wereld heeft geheerst. Als instrument van het culturele imperialisme dat ook Zuid-Amerika eeuwen lang in de greep heeft gehouden, is het klassieke schilderij met een politieke betekenis beladen geraakt.

Laura Lima, Wheelchairs, 2011-12
Met zijn uitgesproken streven om ook niet-westerse geschiedenissen in beeld te brengen sluit het Bonnefantenmuseum aan bij een brede ontwikkeling. Met name ook de Braziliaanse kunst kan zich de laatste jaren in een toenemende belangstelling verheugen. Onlangs nog was er de alom bejubelde tentoonstelling van Mira Schendel in Tate Modern, eerder al werden met een aantal retrospectieven in prestigieuze musea in de VS en Europa grootheden als Lygia Clarck en Hélio Oiticica aan de modernistische canon toegevoegd. En nu dus Laura Lima die als mid career kunstenaar met een internationale naam de BACA-prijs heeft gekregen en bij die gelegenheid nu ook in Maastricht exposeert.
Andere werken die er worden getoond zijn een serie rolstoelen op basis van iconische modernistische ontwerpen van o.a. Rietveld, Le Corbusier en Eames, een naaiatelier in bedrijf waar kostuums voor schilderijen worden vervaardigd en een toilet waarvan de spiegel boven de wasbak door twee handen die uit de muur steken wordt vastgehouden. Allemaal in gebruik en live uitgevoerd door speciaal getrainde medewerkers en vrijwilligers.
Overigens, de tentoonstelling is opgezet als een work in progress. Informeer dus even bij het museum wat er al te zien is.
Laura Lima, the fifth floor, Bonnefantenmuseum Maastricht, tot 11 januari