Art Update


Lawrence Weiner

 

Lawrence Weiner, The Grace of a Gesture, Palazzo Bembo Venetië, 2013

Zijn naam prijkt deze zomer groot op de gevel van een van de meest prominente locaties van de Biënnale in Venetië, het Palazzo Bembo, vlak bij de Rialto-brug aan het Canal Grande. Lawrence Weiner richtte er op de begane grond een fraaie expositie in. Sober en streng, maar ook helder en geestrijk. In de voor hem kenmerkende stijl roept hij met taal beelden op die je op bijzondere wijze bewust maken van de wereld om je heen. Of anders gezegd, hoe geest en materie inwerken op de concrete ervaring van het bestaan.

Lawrence Weiner, Scattered Matter, Stedelijk Museum Amsterdam, 2012

Geen gemakkelijke kunst, getuige ook het grote werk dat het Stedelijk cadeau kreeg bij gelegenheid van de heropening van het museum. En dat in de eerste ruimte na de entree de bezoeker verwelkomt met een even krachtige als intrigerende uitspraak.
Vanaf 21 september gaat er in het museum een groot overzicht van Weiners werk op papier van start. Geen wandteksten dus en dat is jammer. Het is juist de maat, de vormgeving en vaak ook de verwijzing naar de omgeving die het werk zo sterk maakt. En invoelbaar, ook voor niet-ingewijden.
Overigens op de website van het Stedelijk wordt bij de aankondiging van de tentoonstelling geen enkele poging tot uitleg gedaan. Heel tekenend. Met de Weiner-tentoonstelling wordt nogmaals bevestigd dat het nieuwe Stedelijk in de grond is gedacht als een museum van de 20e eeuw. Als een instituut ook dat op ouderwetse manier zijn gezag laat gelden. Maar daarover later meer.

Lawrence Weiner: Op de wind geschreven, Stedelijk Museum Amsterdam, 21 september tot 5 januari