Art Update


Lena Rot

Lena Rot is de naam. Ze is 30 jaar, geboren in de Oekraïne en dit jaar afgestudeerd aan de kunstacademie van Düsseldorf. Als proeve van haar prilste stappen als zelfstandig schilder toont ze bij Galerie Fons Welters vijfentwintig werken. Nou ja werken, bij formaten van gemiddeld zo’n 35 x 25 cm is een verkleinwoord wel op zijn plaats. Paneeltjes zijn het, beschilderde stukjes hout, multiplex of spaanplaat, allemaal uiterst minimaal, ook in de uitvoering. Vaak gaat het om niet meer dan een paar vlekken, niet eens echt geschilderd. Soms ook om elementaire lijnen en vormen, meestal in één of twee gebonden kleuren. Het zijn aller elementairste vingeroefeningen die geen enkel ander doel lijken te dienen dan te kijken wat er met verf kan.

Twee paneeltjes,  als voorbeeld. Het eerste met een brede kwast nat in nat geschilderd, eerst met enkele verticale streken donkerbruin op de achtergrond en daarna met een paar rake horizontale bewegingen het wit daarin geschilderd. Genoeg om voor het oog een prachtig verhalend landschap te ontvouwen.

Het tweede is nog simpeler: een stukje wit geplastificeerde spaanplaat met daarop enkele elkaar overlappende vlekken rood, geel en blauw. Minder kan bijna niet en toch een compleet schilderij. Op zoek naar de essentie van haar metier bevrijdt Lena Rot het van alles wat niet ter zake doet. Wat overblijft is de sensitiviteit zelf. Het gevoel voor wat verf teweeg kan brengen, hoe kleuren en structuren op een plat vlak werken. In dit geval, hoe de drie primaire kleuren ruimte krijgen door het feit dat de twee zwarte vlekjes voor het oog op de voorgrond staan en mede daardoor het witte fond als een oneindige diepte werkt. Wie zich tot dergelijke sensaties laat verleiden kijkt niet meer naar een ding maar naar een beeld.

Overigens: de prijs van de schilderijtjes is gemiddeld € 300,-, bijna niets dus. Alhoewel, als er we nu allemaal eentje uitzoeken is de hele expositie zó uitverkocht en heeft de jonge kunstenaar toch een aardig bedrag gescoord. De twee die ik hier besproken heb zijn intussen in mijn bezit, de rest is op één na nog te koop, allemaal heel verrassend en fris.

Lena Rot, Galerie Fons Welters, Amsterdam, nog tot 31 juli.