Art Update


LUBE LOVE

 

Wie rechtstreeks toegang zoekt tot het werk van Navid Nuur, kan het beste eerst naar het hart van de tentoonstelling doorlopen. Hier vind je in een kleine tussenzaal drie schermen met instructievideo’s waarin de kunstenaar zelf optreedt. Zijn verschijning, maar ook hoe hij over zijn werk vertelt maakt dat je meteen in de ban raakt. Hier wil je meer van weten.
Neem het kastje met de letters van het alfabet. Op zich weinig zeggend. Echter, zodra je leert dat de letters van kauwgum zijn en een voor een letterlijk door de kunstenaar gekauwd zijn gaat een vragende blik al over in een glimlach. Dat ze zó, als volledig gevormde letters, uit de mond van de kunstenaar gekomen zijn, krijgt nog een heel nieuwe betekenis als je weet dat de kunstenaar fors dyslectisch is. Meer weten? Kijk maar eens op de site www.yournameingum.com. Kun je er zelf ook mee aan de slag.
Bij binnenkomst in het Bonnefantenmuseum heb je dan al een toegangsclip gekregen met de tekst WE SHARE AIR. Op donderdagmiddag kun je in het museum terecht om gratis een tattoo te laten zetten – uiteraard naar een ontwerp van Navid Nuur – en in de museumwinkel kun je voor een euro een door de kunstenaar gebotteld flesje water kopen.

LUBE LOVE is de titel van de tentoonstelling.
LUBE is afgeleid van lubricant, Engels voor iets dat ervoor zorgt dat wrijving tussen twee substanties vermindert.
Smeermiddel zouden wij zeggen. Het Nederlands maakt er meteen iets plats van. Nog een klein stapje verder en we hebben het over glijmiddel. Niet doen dus. Dat krijg je als je kunst gaat verklaren. Voor je het weet is alle verbeelding platgewalst.
Maar hoe komen we nu weer terug bij LUBE? Heel eenvoudig door het uit te spreken. Zeker in combinatie met LOVE levert het woord een volle maar ingehouden klank op.
LUBE LOVE, om het goed te proeven kun je het ‘t beste een aantal keren hardop uitspreken. Je voelt vanzelf wel wanneer je het te pakken hebt. Dan ook pas ervaar je de ware betekenis ervan.
Navid Nuur is een kunstenaar die zo dicht mogelijk bij het leven probeert te komen. En daarbij een innige relatie zoekt met de toeschouwer. Voor wie met hem meegaat wordt kijken naar kunst tot een heel nieuwe ervaring. Zonder meer groots!

A.s. zondag geef ik in het Bonnefanten een gratis lezing over de tentoonstelling. Deze wordt herhaald op 10 november en 8 december, telkens van 14.00 – 15.00 uur.

LUBE LOVE, Bonnefantenmuseum Maastricht, tot 26 januari