Art Update


Mach dich hübsch

 

Mach dich hübsch, de titel van de tentoonstelling zegt het helemaal. Isa Genzken maakt kunst die niet alleen aantrekkelijk is, maar die je ook uitdaagt. Met andere woorden: wat het ‘m doet is niet alleen de superieure kwaliteit van het werk maar misschien meer nog de geesteshouding die er uit spreekt.
In een recente video zien we de kunstenaar in kennelijke staat met haar ook-niet-meer-zo-jonge minnaar dansend voor de spiegel. In slip en bh. Als ook die laatste uitgaat is de dronkemanspret compleet. Pose of niet, feit is dat haar optreden als dorpsgek het treffende tegenbeeld vormt van de enorme werkdrift en discipline die Isa Genzken in het Stedelijk tentoon spreidt. Mach dich hübsch is een bijna overdadige tentoonstelling, in veelheid én kwaliteit. Lopend van zaal naar zaal zuig je je vol met beelden die even terloops als verfijnd zijn, even exorbitant als intelligent. Wat je misschien wel het meest in het werk bewondert is dat het in heel zijn ongeremdheid honderd procent kunst blijft. Helder, geestrijk en streng, maar zó licht opgediend dat je er nooit genoeg van krijgt.

Je bezatten aan het leven, je ongeremd overgeven aan alles wat het bestaan te bieden heeft, zonder houvast en zonder vangnet, de kunst van Isa Genzken is in de eerste plaats een ode aan de vrijheid. De tentoonstelling laat mooi zien hoe ze deze zelf veroverde. Al vroeg maakte ze naam met vloersculpturen die van een grote kundigheid en visie getuigden. Langgerekte, kleurrijke constructies van hout, organisch en geometrisch tegelijk, zich eigengereid aan elke bestaande categorie onttrekkend. Al snel daarna gooide ze alle remmen los om zich te laten meevoeren door de beeldenvloed die inmiddels van de wereld bezit had genomen. De adel van de zuivere kunst maakt plaats voor de wegwerpbeelden en -materialen van de massacultuur.

Fuck the Bauhaus is de titel van een omvangrijke serie recente werken. Isa Genzken celebreert er op geestrijke wijze haar vrijheid mee en neemt nogmaals resoluut afstand van de esthetica van het modernisme. Ze doet dat met een kunst die, net als de wereld waarin ze functioneert, zó gelaagd en veelzijdig is geworden dat ze alles tegelijk kan zijn.
Verleid! Sier je op! Isa Genzken doet het ons voor. En hoe!

Isa Genzken, Mach dich hübsch, Stedelijk Museum Amsterdam, tot 6 maart