Art Update


Manifesto

Stap er vooral op af als een kunstwerk op zichzelf. Dat Manifesto een film over kunsttheorie en -filosofie is, klopt. Maar waar dat normaal gesproken een garantie voor een lange zit is, geldt hier precies het omgekeerde. Zelden was je in zo’n geestrijke en sprankelende wereld.
Niemand die ze las, ook in hun eigen tijd al niet, Ja, partijgangers en adepten, maar verder? Toch kon het blijkbaar niet zonder. Vrijwel elke beweging schreef weer een nieuwe – van de futuristen en de surrealisten tot de minimalen en de conceptuelen. Geen makkelijke kost, de meeste was dan ook maar een kort leven beschoren.
Totdat ze door Manifesto tot leven werden gewekt, of beter gezegd een nieuw leven kregen: dat van een onuitputtelijke bron van gedachten en ideeën, verwoord in een taal waarvan je, dankzij Cate Blanchett, vooral de vitaliteit, de geest en de menselijkheid ervaart.
Film of kunst? Wat doet het ertoe? Julian Rosefeldt maakte een werk waarin  taal en beeld elkaar uitdagen om tot het uiterste te gaan. Met als resultaat iets dat nog geen naam heeft maar dat je hoe dan ook moet meemaken.

Manifesto is een van de kunstwerken die op de eerste Art Update van het seizoen worden besproken. Klik hier voor meer informatie en aanmelding.