Art Update


Mother Nature

Een koopadvies op een blog kan natuurlijk helemaal niet. Maar elke regel vraagt om overtreding en als het om deze gaat, dan maar nu.

Het werk kost € 2500,-. Daarvoor krijg je een fraaie afdruk van een prachtige foto van een jonge en veelbelovende kunstenaar, op groot formaat en nog mooi achter glas ingelijst ook. Je vraagt je af wat er na aftrek van productie- en galeriekosten voor de kunstenaar overblijft, maar als we nou met z’n allen de hele oplage van zeven kopen, hoeven we ons daar verder geen zorgen om te maken.

Mother Nature is de titel. Een barok werk zou ik zeggen: een groots onderwerp, een theatrale enscenering en een meeslepende uitvoering. Het effect wordt niet geschuwd en er wordt ons een open blik geboden in de keuken van de kunst. Toch haken we om die reden niet af, integendeel. We zien hoe het is bedacht en gemaakt en verbazen ons des te meer over hoezeer het allemaal op zijn plaats valt. Vervreemdend, bijna hilarisch, en toch, een sterk beeld waarin alles klopt.

Of Jaap Scheeren het gaat maken weet ik niet. Wat ik zie is een jonge kunstenaar die met scherpe blik en open vizier de wereld tegemoet treedt en zich niet onder een hoedje laat vangen. Het werk gaat allerlei kanten uit en dat is juist een van de kwaliteiten ervan. Te licht als kunst, te doorwrocht als illustratie, te bedacht als document, maar overtuigend als beeld. En dat is het enige dat telt. De rest is ambtenarij.

Ook als Mother Nature over tien jaar niet het tienvoudige van het aankoopbedrag waard zal blijken te zijn, is er de zegenrijke troost van het bezit van een echt kunstwerk: speels en poëtisch en nog tijdloos ook.

Jaap Scheeren, Mother Nature, gezien op Art Rotterdam en te koop bij Flatland Gallery.