Art Update


Navid Nuur

De materialen zijn Play Doh, een Mp3-speler en een koptelefoon. De laatste smetteloos wit aan een haakje tegen een witte wand en met een witte draad die in een dun gaatje onder de homp gekleurde klei verdwijnt, verbonden met de onzichtbare MP3-speler achter de wand.  Als je de koptelefoon opzet begrijp je meteen hoe het in elkaar zit: een van inspanning hijgende stem stoot de woorden ‘red’ en ‘ blue’ uit in het ritme van de heftige bewegingen waarmee de rode en blauwe klei in de hoek op de wand wordt gesmeten en tot één homp paars wordt gekneed. De kunstenaar in gevecht met de weerbarstige materie, heel romantisch! Het mooie is dat alles wat je hoort volledig samenvalt met wat je ziet. Ook de titel doet mee: ‘REDBLUEREDBLUEREDBLUE’.

De kunst van Navid Nuur mikt rechtstreeks op je zintuigen, neemt je meteen in de greep en laat niet meer los. Zo ook de prachtige lichtinstallatie in de grote hal op de benedenverdieping. Het materiaal bestaat hier uit kilometers gele elektriciteitsdraad en de tl-buizen die de kunstenaar uit de verlichting van de hal heeft gehaald. Waar deze in de oorspronkelijke opstelling een regelmatig geometrisch patroon vormden – nog aanwezig in de armaturen aan het plafond – zijn ze nu samen met de draden verwikkeld in een vrolijk spel dat de hele ruimte op stelten zet.

Twee werken die op zich al een bezoek aan De Hallen in Haarlem meer dan de moeite waard maken. En dan hebben we het nog niet gehad over City Soil, Let us meet inside you en al die andere werken waarin Navid Nuur zich laat kennen als een van de grote talenten van nu, allemaal even zinnenprikkelend als geestrijk en van een verbluffende eenvoud. Zoals grote kunst betaamt.

Navid Nuur, The Value of Void, De Hallen Haarlem, tot 6 juni