Art Update


Nazomeren in De Pont

Regen is voor een museum nooit verkeerd. Mooi weer wel.

Voor wie na terugkomst van vakantie nog even aan de grauwe realiteit wil ontsnappen kan ik met name Museum de Pont aanbevelen. Geen mooier slechtweermuseum dan dit en bovendien, er is altijd sterke kunst te zien. Waar elders de somberheid nog wel eens naar binnendringt loop je hier door open, overvloedig verlichte ruimten langs fraai werk en maak je in de verbeelding de mooiste reizen. Niets aan de hand.

Tot 18 september toont het museum haar zomeropstelling met daarin enkele grote werken die elk op zich al een reis naar Tilburg rechtvaardigen.

Allereerst The Weeping Woman van Rineke Dijkstra. Ik besprak het werk al uitgebreid op de eerste Art Update-lezing van vorig seizoen. Even fascinerend als aangrijpend en daarbij getuigend van een grote beeldende intelligentie. Het schilderij waar de kinderen naar kijken wordt weliswaar in de titel van dit videowerk genoemd, maar komt niet in beeld. Het feitelijke onderwerp is immers het kijken, niet het object van waarneming. Wat niet wegneemt dat in de verbeelding juist dat laatste zich het sterkst laat gelden.

Vertigo van Anish Kapoor is een van de recente aankopen van het museum. Een groot en spectaculair werk van een van de meest succesvolle en spraakmakende kunstenaars van nu. Getuige de talloze foto’s die er intussen van op internet te vinden zijn, erg populair. Ik schreef er al over in verband met het werk van Kapoor in Parijs en op de laatste Biennale, zie Anish Kapoor.

Indrukwekkend is ook het werk van Peter Buggenhout, met name diens gigantische sculptuur in de centrale ruimte. Wat het precies is laat zich moeilijk zeggen. Op afstand lijkt het op een buitenmaats insect maar als we nader treden staan we voor de resten van een of ander luchtschip. Bedekt door een dikke, laag stof, die als een zwartfluwelen mantel over het staketsel ligt. Op enkele plaatsten schemert er iets door van de glanzende, felgekleurde huid die de ware technologische aard verraadt van dit mythische monster.

Een heel ander verhaal, ook interessant, is dat van de nieuwe website waarmee het museum sinds twee weken online is: www.depont.nl. Een hele stap voorwaarts, maar of de richting ook de goede is? Daarover een volgende keer meer.

Museum De Pont, zomeropstelling, tot 18 september