Art Update


New arrivals

 

David Jablonowski, Looped Message (Archive.zip), 2011

Zojuist aangekomen voor de collectie van Art21: twee recente werken van David Jablonowski. Evenveel kijk- als denkobjecten en daarbij kunst die diep doordringt in de werkelijkheid van onze beeld- en informatiecultuur. Twee werken die elkaar nog mooi aanvullen ook.

Bij Looped Message (Archive.zip) gaat het om een stukje hardware van vroeger. Een of ander uurwerk met een veer en tandwieltjes? Wat het precies is, hoe oud en waar het vandaan komt doet er niet zoveel toe. Veel meer gaat het om de suggestieve kracht van de vorm, het materiaal en de constructie. Van een schoonheid zoals alleen een machine die kent: niet omwille van zichzelf gezocht, zuiver functioneel en daarom des te overtuigender. Het groezelige patina van zijn ouderdom staat in fraai contrast met de smetteloze glasplaat waarop het wordt gepresenteerd.

De ritssluiting die de kunstenaar aan deze laatste toevoegde is de sleutel van het werk. Hier opent zich een andere wereld. Net zo reëel als die van het apparaat maar wel onzichtbaar, de wereld van de enen en de nullen, van de beeldschermen en de pixels, kortom die van de de hedendaagse, digitale informatiecultuur.

David Jablonowski, Rules of Netnews Debating (Rich Rosen, 1984), 2011

In Rules of Netnews Debating (Rich Rosen, 1984) worden de regels en wetten die aan onze informatie- en netwerkcultuur ten grondslag liggen zichtbaar gemaakt. Op de foto niet goed zichtbaar, maar ook hier zien we weer de zip en ook hier opent deze het zicht op een onderliggende werkelijkheid.

Beide werken zijn thematisch nauw verwant. Waar we in de een door het oppervlak heen naar de onderliggende werkelijkheid kijken wordt in de ander deze laatste juist weer naar het oppervlak gebracht.

Kijken en denken worden een. Drager en informatie, fysieke en virtuele werkelijkheid, het kunstwerk als object en als beeld, David Jablonowski onderzoekt ze als nauw verweven fenomenen. En nodigt ons uit om met nieuwe ogen naar de wereld te kijken. Zowel die van nu als die van vroeger.

Zie ook: Van digitaal naar analoog?, David Jablonowski vertelt en Op bezoek bij David Jablonowski.