Art Update


Nieuw werk

Verleidelijk en confronterend tegelijk, de nieuwe digitale schilderijen van Esther Janssen roepen contrasterende gevoelens op. Wat in eerste instantie ironisch commentaar op onze beeld- en consumptiecultuur lijkt te zijn is bij nadere beschouwing intense, serieuze kunst.

Je zou zeggen: typisch het product van de rijke fantasie van de kunstenaar, maar de opblaasbare speelobjecten in Wave en Slide bestaan echt. Even bizar als vrolijk en door Esther Janssen tot kunst verheven. Kunst, met een onontkoombare visuele kracht die alles overruled en de mogelijkheid van een nieuwe, diepere betekenis suggereert.
De luchtballonnen in het meest recente werk zijn gigantisch uitvergrote iconen van onze dromen en verlangens. Ook nu weer kan het twee kanten op. De donkere wolken boven suburbia roepen samen met de grote schaduwen van de ballonnen een dreigend beeld op van een wereld waarin alles zichtbaar en te koop is. Een wereld ook waarin alle waarden zijn teruggebracht en gelijkgeschakeld tot aantrekkelijk verpakte clichÈs. Evengoed echter overtuigt Esther Janssen ons met een zeggingskracht die de mogelijkheid van een nieuwe vrijheid en een nieuwe schoonheid suggereert.