Art Update


Op weg naar Athene

De spanning is al voelbaar, zaterdag gaat het beginnen: de Documenta in Athene. Zullen de verwachtingen worden waargemaakt? Wat kan de kunst bijdragen? Zal ze werkelijk een brug weten te slaan naar de wereld van nu?

Naar het hoe en wat van de tentoonstelling blijft het nog gissen. De locaties zijn inmiddels wel bekend en de namen van kunstenaars sijpelen langzamerhand binnen, maar verder? Nauwelijks informatie, laat staan afbeeldingen. Kijk maar eens op de site van Documenta 14.

Eén ding wel al: afgelopen week werd bekend gemaakt dat de opening van de tentoonstelling zal worden opgeluisterd met een processie van organisatoren, bezoekers en deelnemers door het centrum van de stad. De stoet zal worden voorafgegaan door een groep ruiters, een re-enactment van het beroemde fries van de Parthenontempel. Mooi toch? Tweeënhalf duizend jaar terug in de tijd – naar de gouden tijd van Socrates, Phidias en Sophocles -, om vervolgens de sprong naar het heden te wagen, zoiets.

Als je op de hoogte wil blijven kun je me vanaf nu volgen op deze site. Ook zal ik regelmatig beeld en tekst posten op Facebook en Instagram. Vanaf vrijdag ben ik in Athene en zal ik een aantal dagen heet van de naald berichten.

Volgende week zaterdag, de 14e dus, presenteer ik in Natlab Eindhoven een lezing over het evenement. Deze zal ook worden gegeven in respectievelijk het Van Abbemuseum, het Bonnefantenmuseum, Museum De Pont, het Gemeentemuseum en het MMKA. Klik hier voor meer informatie.