Art Update


Phil Collins

Over the top is TUTBU.TV zeker. Maar dat is niets anders dan een code, die je meteen als zodanig een plaats geeft. Heel passend bovendien als je het wil hebben over de wijze waarop onze dromen en verlangens in de media worden geëxploiteerd.

Phil Collins (1970 Engeland, niet te verwarren met zijn beroemde zingende naamgenoot) gaat er helemaal voor. TUTBU.TV is een van zijn recente projecten. In 2011 was het programma te zien op de Duitse TV. Nu bij Tanya Bonakdar in New York als onderdeel van een video-installatie getiteld: This Unfortunate Thing Between Us.

Gezeten op een bloemetjesbank in een oertruttige, Britse jaren-80-caravan kijk je naar een live TV-show die Collins in Berlijn maakte. Hierin staan de drie innigste wensen van de gemiddelde Berlijner centraal: door de Stasi geïnterviewd worden, meedoen in een pornofilm en op je sterfbed je vrienden en familie ongenadig de waarheid zeggen. Het publiek wordt opgeroepen zich aan te melden voor deelname. Dat alles met de opgeklopte begerigheid van een Tel Sell programma.
Cynisch? Ja. Amusant? Zeker. Maar toch ook meer dan dat. Op een of andere manier kruipt dit werk je onder de huid. Alles is über maar een vreemde manier ook intens en authentiek. Je hebt het gevoel dat je door de verwarring van het bestaan heen breekt. Dat de waanzin en de illusie kunnen worden opgeheven, juist door ze uit te vergroten.

Vandaag nog zag ik in Chicago een treffend beeld dat zó bij dit verhaal aansluit: reclame voor een ochtendprogramma op TV. In eerste instantie denk je: dit moet toch als een grap bedoeld zijn. Maar als je vervolgens op zoek gaat naar de clou blijkt deze louter het product van jouw vooringenomenheid. Dit is echt! De illusie is werkelijkheid geworden maar de tragiek is er niet minder om, integendeel.
Real Women, Phil Collins kon het bedacht hebben.

Phil Collins, Tanya Bonakdar Gallery, New York, tot 19 oktober